Ερντογάν για Αγία Σοφία: "Κανείς δεν θα μας πει τι θα κάνουμε"

Ερντογάν για Αγία Σοφία: "Κανείς δεν θα μας πει τι θα κάνουμε"
Ενημερώθηκε: 03/07/20 - 15:55

Ο Ερντογάν φαίνεται πω έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί μέχρι να…σπάσει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σήμερα παρέστη στη θελεμίωση ενός νέου τζαμιού στην περιοχή Λεβέντ όπου και ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους τόπους προσευχής της χώρας μας, όπως δεν το κάνουμε κι εμείς σε άλλες χώρες. Οι κατηγορίες σε βάρος μας για την Αγιά Σοφιά, σημαίνουν επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» , δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος .

 

 

«Διπλωματική» η τοποθέτηση της Ρωσίας 

 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα περιμένει μια ισορροπημένη απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη της τις οδηγίες της UNESCO.

«Θεωρούμε τον ναό εξαιρετικά σημαντικό για όλη την ανθρωπότητα όσον αφορά τον πολιτισμό και την ιστορία. Η UNESCO έχει εντάξει την Αγιά Σοφιά στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι κάθε αίτημα που σχετίζεται με την αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το γεγονός» πρόσθεσε η κυρία Ζαχάροβα.

«Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα, θα συνυπολογίζουν την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος αυτού για τους πιστούς, το γνωστό διαθρησκευτικό πλαίσιο και την καθιερωμένη πρακτική του διεθνούς δικαίου για τον προσδιορισμό της διαχείρισης μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», καταλήγει η Μαρία Ζαχάροβα. Σίγουρα η αντίδραση της Ρωσίας είναι σε πιο ήπιους τόνους σε σχέση με την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα.

 

Γαλλία: Ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους

 

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία και στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ανάγκη σεβασμού του μνημείου.

Στο μεταξύ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στην Πόλη κ. Bertrand Buchwalter είχε  συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του στην Τουρκία και της μετάθεσής του στο Λονδίνο.