Εσωτερική «καταιγίδα» στο Ισραήλ για τις παύσεις πυρός στη Γάζα

 
israel_gaza

Ενημερώθηκε: 16/06/24 - 16:57

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για «τακτική παύση» προκειμένου να λειτουργήσει ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την εισροή βοήθειας στη Γάζα προκάλεσε εγχώρια «καταιγίδα» στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Κι αυτό γιατί όπως γράφει και η ισραηλινή Haaretz δεν είναι σαφές εάν το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ γνώριζε για την «τακτική παύση» που ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η «τακτική τοπική παύση της στρατιωτικής δραστηριότητας θα εφαρμόζεται από τις 08:00 ως τις 19:00 καθημερινά μέχρι νεοτέρας διαταγής», κατά μήκος της διαδρομής από την ισραηλινή συνοριακή διέλευση Κερέμ Σαλόμ ως τον δρόμο Σάλαχ αλ Ντιν, στον βορρά, διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Στη συνέχεια, ο στρατός είπε ότι οι μάχες θα συνεχιστούν στη Ράφα και [η περιοχή στην οποία ισχύει η παύση] είναι απλώς μια ιδιαίτερα μικρή διαδρομή.

Το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ ανέφερε ότι ούτε ο Νετανιάχου ούτε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είχαν προηγούμενη γνώση της «τακτικής παύσης».

Το Al Jazeera σχολιάζει ότι η ανακοίνωση του στρατού πυροδότησε μια προβλέψιμη «καταιγίδα», ιδιαίτερα από την ισραηλινή ακροδεξιά που κρατά τον Νετανιάχου στην εξουσία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ.

Μόλις άκουσε την αρχική ανακοίνωση του στρατού, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε με τον στρατιωτικό του γραμματέα και «κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό από αυτόν», δήλωσε διπλωματική πηγή στους Times of Israel. «Μετά από έρευνα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε ότι δεν υπήρξε αλλαγή στην πολιτική των IDF και ότι οι μάχες στη Ράφα συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί», πρόσθεσε η πηγή.

Ο Μπεν Γκβιρ έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να μην εμποδίζει τους διαδηλωτές να επιτίθενται σε νηοπομπές που πηγαίνουν στη Γάζα. Περίπου το 70% των Ισραηλινών σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν υποστηρίζουν τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα. Ακόμα είπε ότι η απόφαση ήταν αυταπάτη ειδικά μετά τον πρόσφατο θάνατο 10 Ισραηλινών στρατιωτών και δεν είχε εγκριθεί από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο Σμότριχ ισχυρίστηκε ότι μεγάλο μέρος της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα εξυπηρετεί τη Χαμάς, παρατείνοντας έτσι τον πόλεμο. Η ανακοίνωση του στρατού για μια «τακτική παύση» για την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε, δείχνει ότι λανθασμένα δίνει προτεραιότητα στη διεθνή νομιμότητα έναντι της «νίκης».

Η Haaretz μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός απάντησε στους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση βρισκόταν στο σκοτάδι για την ανακοίνωση των ολιγόωρων παύσεων πυρός στον ανθρωπιστικό διάδρομο της Γάζας, λέγοντας ότι η απόφαση ελήφθη από την Νότια Διοίκηση του στρατού σε συνάρτηση με τις οδηγίες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αυξηθεί η εισροή βοήθειας στον θύλακα.

Από τις 6 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου ο ΟΗΕ λάμβανε κατά μέσο όρο 68 φορτηγά βοήθειας την ημέρα. Αυτό το νούμερο ήταν αρκετά μειωμένο από τα 168 φορτηγά βοήθειας την ημέρα τον Απρίλιο και πολύ κάτω από τα 500 φορτηγά την ημέρα που οι οργανώσεις βοήθειας λένε ότι χρειάζονται.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ