Το φάουλ του Στόλτενμπεργκ και η διάψευση της Αθήνας για «τεχνικές συνομιλίες» με την Τουρκία

 
Το φάουλ του Στόλτενμπεργκ και η διάψευση της Αθήνας για «τεχνικές συνομιλίες» με την Τουρκία

Ενημερώθηκε: 04/09/20 - 01:58

Η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για την έναρξη «τεχνικών συνομιλιών για τη μείωση του κινδύνου επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας η οποία και το διέψευσε.

Πως έχει όμως το παρασκήνιο της υπόθεσης αυτής.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Για το σκοπό αυτό απέστειλε έγγραφο στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Ελλάδος και Τουρκίας, στο οποίο περιγράφει διάφορους τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Όμως, σύμφωνα με το «Βήμα», οι προτάσεις Στόλτενμπεργκ δεν φαίνεται να καλύπτουν την ελληνική πλευρά, καθώς για την Αθήνα είναι «κόκκινη γραμμή» η αποχώρηση του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ωστόσο, η Αθήνα έκρινε, ότι δεν υπήρχε λόγος να απορρίψει άμεσα την πρωτοβουλία του Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Από τη πλευρά του ο κ. Στόλτεμπεργκ σε μια βεβιασμένη κίνησή του σπευσε να ανακοινώσει ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν να προσέλθουν σε τεχνικές συνομιλίες για τη μείωση του κινδύνου επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μία σημαντική πλατφόρμα διαβουλεύσεων επί ζητημάτων που επηρεάζουν την ασφάλειά μας».

Αυτό προκάλεσε την δυσαρέσκεια, αλλά και την αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν με έμφαση, -μετά τη δήλωση Στόλτεμπεργκ- ότι «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».

Ουσιαστικά, δηλαδή, η Αθήνα διέψευσε την έναρξη συνομιλιών, αλλά πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι η χώρα μας δεν θα κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παραβιάσεις και τις κινήσεις δημιουργίας τετελεσμένων και αν δεν αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.