FAZ: Αβέβαιη η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

FAZ: Αβέβαιη η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ενημερώθηκε: 18/01/19 - 15:20

Στην αβεβαιότητα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την διορατικότητα του Τσίπρα και την προσφυγή της Bild στον Άρειο Πάγο στην δικαστική διαμάχη με τον πρώην υφυπ. Μάρδα, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

"Μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι σίγουρο ότι η ελληνική βουλή θα δώσει λύση στο ζήτημα του ονόματος, με την οποία η μικρή γειτονική χώρα θα μπορέσει τουλάχιστον να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία", σημειώνει Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο με τίτλο "Βόρεια Μακεδονία" Σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επικυρωθεί, σημειώνει η εφημερίδα "τότε ενδέχεται να αποκαλυφθεί γρήγορα πόσο κοντά βρίσκονται φάρσα και τραγωδία. Και οι δύο χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με εσωτερικές αναταράξεις, που θα έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα που τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία είναι ένα ασταθές κράτος, στο οποίο η αλβανική μειονότητα ζει σε μια εύθραυστη ισορροπία με την σλαβική πλειοψηφία, που με τη σειρά της είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους οπαδούς της νέας κυβέρνησης και τους υποστηρικτές των Εθνικιστών. Η ασφαλέστερη επιλογή, στην οποία συμφωνούν οι μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, είναι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη ωστόσο θα είναι εφικτή μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δώσει πράσινο φως στη νέα ονομασία".

Die Welt: "Ο κυρίαρχος Τσίπρας" 

"Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη ως σκληρός επικριτής της πολιτική λιτότητας των Βρυξελλών", γράφει η Die Welt. "Στον προεκλογικό αγώνα είχε τα πει τα χειρότερα για την γερμανίδα καγκελάριο. Όταν όμως ανέλαβε καθήκοντα δρομολόγησε ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα ήταν μη δημοφιλή, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατάφερε να ρυθμίσει με την υπογραφή συμφωνίας τη διένεξη για το ονοματολογικό, την οποία κανείς βορείως της Βόρειας Μακεδονίας και δυτικά της Νότιας Μακεδονίας δεν κατανοεί. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και όλα δείχνουν ότι δρα σταθεροποιητικά στα Βαλκάνια. Το τίμημα που κατέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία είναι ο τερματισμός της συγκυβέρνησης με τους υπερσυντηρητικούς. Παρόλα αυτά άντεξε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Ανοιχτό παραμένει αν η βουλή θα επικυρώσει τη συμφωνία. Ακόμα όμως κι αν ο Τσίπρας αντέξει μέχρι τις επόμενες εκλογές θα ηττηθεί. Ο πρωθυπουργός ωστόσο έκανε αυτό που έπρεπε και απέδειξε ότι διαθέτει αρετές ενός σημαντικού πολιτικού: διορατικότητα, ενεργητικότητα και θάρρος".

"Bild προσφεύγει εναντίον του Δ. Μάρδα στον Άρειο Πάγο" 

"Στις 6 Μαΐου του 2015 η Bild αναπαρήγαγε ελληνικά μέσα ενημέρωσης που μετέδιδαν ότι ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Δημήτρης Μάρδας, μετέφερε 80.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο για να αποφύγει ενδεχόμενο Grexit" γράφει σήμερα η Bild συνεχίζοντας: "Λόγω του σχετικού άρθρου, η εφημερίδα Bild καταδικάστηκε από αρμόδιο δικαστήριο σε καταβολή αποζημίωσης 30.000 ευρώ και τη δημοσίευση περίληψης της δικαστικής απόφασης υπ΄ αριθμόν 3385/2018 που ανακοινώθηκε στις 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με το δικαστήριο η Bild δεν γνώριζε ότι όσα μεταδίδονταν ήταν αναληθή, όφειλε ωστόσο να ελέγξει προσεκτικά τις κατηγορίες σε βάρος του Δημήτρη Μάρδα. Η Bild θεωρεί λανθασμένη την δικαστική απόφαση, διότι παραβιάζει την ελευθεροτυπία (Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο".