Φόβοι ότι η Toυρκία θα είναι το επόμενο επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού

 
Φόβοι ότι η Toυρκία θα είναι το επόμενο επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού

Ενημερώθηκε: 16/04/20 - 19:19

Κορονοϊός: Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με την απόλυτη καταιγίδα: Από την μιά καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και από την άλλη η οικονομία βουλιάζει.

Αυτή τη στιγμή αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες υγείας είναι μήπως η γειτονική χώρα αποτελεί το επόμενο επίκεντρο του ιού, καθώς καταγράφονται οι ταχύτεροι ρυθμοί εξάπλωσης της νόσου Covid-19 παγκοσμίως.

Παρ' όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιστέκεται σε ένα καθολικό lockdown, φοβούμενος τις καταστροφικές συνέπειες για την ήδη ευάλωτη οικονομία.

Περίπου δύο χρόνια μετά τη συναλλαγματική κρίση που είχε οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικό ναδίρ, τα υψηλά επίπεδα χρέους, η δραματική μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στις προσπάθειες στήριξης του εθνικού νομίσματος και η «έκρηξη» της ανεργίας δείχνουν ότι η τουρκική οικονομία έχει ήδη «νοσήσει» εξαιτίας του κορονοϊού. Και τα περιθώρια να αντεπεξέλθει σε μια βαθιά ύφεση είναι ήδη πολύ στενά, υπογραμμίζουν αναλυτές στο CNBC.

Η Τουρκία, με πληθυσμό 82 εκατομμυρίων είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που δεν έχει επιβάλει υποχρεωτικό πανεθνικό lockdown, μια επιλογή που έως τώρα έχει αποφύγει ο πρόεδρος Ερντογάν, με την ελπίδα ότι έτσι θα «θωρακίσει» την οικονομία.

«Έρχονται δύσκολοι καιροί, διότι η τουρκική οικονομία ήταν και πριν από τον κορωνοϊό ευάλωτη», δηλώνει στο CNBC ο Καν Σελτσούκι, γενικός διευθυντής του Istanbul Economics Research, έπειτα από το προσωρινό 48ωρο lockdown στην Κωνσταντινούπολη και 30 ακόμη περιφέρειες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένα μέτρο που θα επαναληφθεί και αυτό το Σ/Κ.

«Η ανεργία τον Ιανουάριο ήταν ήδη στο 14% και πιθανότατα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας του κορωνοϊού», εκτιμά, επικαλούμενος τον αντίκτυπο του Covid-19 σε τομείς ζωτικής σημασίας για την τουρκική οικονομία, όπως ο τουρισμός.

Μετά τον Απρίλιο, η Τουρκία άρχισε να αναφέρει περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως και από τις 8 Απριλίου πάνω από 4.000 νέα κρούσματα, σε μια ξαφνική έξαρση που προβληματίζει έντονα τους ειδικούς. Η χώρα ανέφερε το πρώτο κρούσμα στις 11 Μαρτίου, ενώ πριν επέμενε ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά.

Ο Ερντογάν επιμένει ότι η κυβέρνησης της Άγκυρας αντιμετωπίζει την πανδημία καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οι εκκλήσεις όμως από τις ιατρικές ενώσεις προς την Τουρκία για μεγαλύτερη διαφάνεια και στήριξη στη μάχη κατά του κορωνοϊού εντείνονται, εν μέσω προεδοποιήσεων ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη Ιταλία ή Ισπανία.

Ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει μέτρα χρηματοδότησης επιχειρήσεων και ανέργων, στήνει νοσοκομεία σε Κωνσταντινούπολη και χώρους αεροδρομίων, ενώ υποστηρίζει ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από μισό εκατ. τεστ για κορωνοϊό.

Οι πρόσφατες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης έχουν φοβίσει τους επενδυτές, που εγκαταλείπουν τη λίρα. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2018, στα 6,8580 έναντι του δολαρίου.

Οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω υποτίμηση του τουρικού νομίσματος, που δεν είχε καταφέρει να «συνέλθει» από τη συναλλαγματική κρίση του 2018. Αναλυτές της MUFG προβλέπουν υποχώρηση έως και τις 7 λίρες έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του τριμήνου.

Οι προσπάθειες για στήριξη της λίρας «καίνε» τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009(μόλις στα 77,9 δισ. δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου). Την ίδια στιγμή, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για φέτος εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 170 δισ. δολάρια.

«Εάν μια αναδυόμενη βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση χρέους, είναι πιθανή η μετάδοση και στις υπόλοιπες αναδυόμενες», προειδοποιεί στο CNBC η Αγκάθα Ντεμαράις του EIU.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr