Γαλλία: Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής ο Λεκορνί - 20 ψήφοι μακριά από το «χάος»

 
λεκορνι

Πηγή Φωτογραφίας: Alain Jocard, AP

Ενημερώθηκε: 16/10/25 - 09:18

Δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Λεκορνί, μία από την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) και η άλλη από το Εθνικό Συναγερμό (RN), θα συζητηθούν από τους Γάλλους βουλευτές σήμερα, Πέμπτη, το πρωί. Μη έχοντας την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), αναμένεται να απορριφθούν στην ψηφοφορία, η οποία παρόλα αυτά αναμένεται αμφίρροπη.

Η συζήτηση επί των δύο προτάσεων θα ξεκινήσει στις 9:00 π.μ. (10:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει περίπου δυόμισι ώρες. Θα ακολουθήσει ανοιχτή ψηφοφορία διάρκειας 30 λεπτών για καθεμία από τις προτάσεις.

20 ψήφοι μακριά από το «χάος»

Η Αριστερά δεν θα υποστηρίξει την πρόταση του Εθνικού Συναγερμού. Αντίθετα, η πρόταση της Ανυπότακτης Γαλλίας αναμένεται να συγκεντρώσει ψήφους τόσο από την Ακροδεξιά, όσο και από τους Οικολόγους και τους βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Και πάλι όμως, εκτιμάται πως για 20 ψήφους, δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία (289 ψήφους) που απαιτείται για την ανατροπή της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει συμπληρώσει ούτε εβδομάδα ζωής, καθώς διορίστηκε μόλις την Κυριακή, με πολλούς αναλυτές να προειδοποιούν πως νέα πτώση του πρωθυπουργού, θα προκαλούσε πολιτικό «χάος».

Πόσοι βουλευτές θα κάνουν το βήμα και θα παρεκκλίνουν από τις οδηγίες του κόμματός τους; Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «δύο ή τρεις» αντάρτες οι οποίοι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, σύμφωνα με πηγή εντός του κόμματος που επικαλείται η Le Monde. «Μερικές ψήφοι υπέρ» είναι επίσης πιθανό να συγκεντρωθούν από βουλευτές του ανεξάρτητου LIOT, σύμφωνα με πηγή εντός της κεντρώας κοινοβουλευτικής ομάδας που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα. Στο «στρατόπεδο» των Σοσιαλιστών, οι επικεφαλής του κόμματος Ολιβιέ Φορ και της κοινοβουλευτικής ομάδας Μπορίς Βαγιό, κάλεσαν τους βουλευτές τους να εμμείνουν στη «σχεδόν ομόφωνα» συμφωνημένη γραμμή για μη ανατροπή της κυβέρνησης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε την απόφασή του την Τρίτη, αφότου ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά του σε διάφορα βασικά ζητήματα, μεταξύ άλλων και για την αναστολή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στη γενική πολιτική του δήλωση.

Παρόλα αυτά, ο βουλευτής του κόμματος, Πολ Κριστόφ, έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει μομφή στο νομοσχέδιο. «Το κύριο είναι η διασφάλιση φορολογικής δικαιοσύνης και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης· δεν υπάρχει κυβερνητική δέσμευση σε αυτά τα κεντρικά ζητήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Αλλοι πέντε βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν επίσης ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν την πρόταση μομφής.

Ο σοσιαλιστής Πιερίκ Κουρμπόν, από την πλευρά του, εμφανίζεται διστακτικός, καθώς εκτιμά πως αναστολή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία, σύμφωνα με τον Λεκορνί, θα επιτευχθεί μέσω τροποποίησης στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, συνεπάγεται ότι οι Σοσιαλιστές θα υποστηρίξουν το νομοσχέδιο, ώστε να εγκριθεί. «Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης στον προϋπολογισμό του Μακρόν» «δεν θα λάβει ποτέ την ψήφο μου», δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μνημειώδες λάθος»

Αυτό είναι το επιχείρημα και των εκπροσώπων της Ανυπότακτης Γαλλίας: «Είστε έτοιμοι να κάνετε ένα μνημειώδες λάθος», προειδοποίησε ο βουλευτής του κόμματος, Λουί Μπουγιάρ, απευθυνόμενος στους Σοσιαλιστές, στην αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης τη Δευτέρα.

Εάν η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνί επιβιώσει, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, το κείμενο του οποίου παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών την Τρίτη, θα ξεκινήσουν και στην Εθνοσυνέλευση.

Μακρόν, κρίση και φόρος στους πλούσιους

Ο Λεκορνί, απευθυνόμενος την Τετάρτη στους Γάλλους βουλευτές τούς διαβεβαίωσε πως θα προτείνει τροποποίηση του νόμου για την κοινωνική ασφάλιση τον Νοέμβριο, προκειμένου να αναστείλει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Θέτοντας σε εκκρεμότητα τη μεταρρύθμιση, ο Γάλλος πρωθυπουργός απειλεί να καταστρέψει μία από τις κύριες οικονομικές παρακαταθήκες του Εμανουέλ Μακρόν σε μία εποχή που τα δημόσια οικονομικά της χώρας βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μένει έτσι ο Γάλλος πρόεδρος με ελάχιστα επιτεύγματα στο εσωτερικό, έπειτα από οκτώ χρόνια θητείας, αναφέρει το Reuters.

Η Γαλλία διανύει τη χειρότερη πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα εδώ και δεκαετίες, καθώς διαδοχικές κυβερνήσεις μειοψηφίας επιδιώκουν να περάσουν προϋπολογισμούς για μείωση του ελλείμματος σε ένα κοινοβούλιο που είναι διασπασμένο σε τρία ξεχωριστά ιδεολογικά μπλοκ.

Οι Σοσιαλιστές απαίτησαν την Τετάρτη τη συμπερίληψη φόρου στους δισεκατομμυριούχους στον προϋπολογισμό του 2026.

Ο Μπορίς Βαγιό, δήλωσε ότι η φορολόγηση των ατόμων με πολύ υψηλό πλούτο αποτελεί «μία από τις κύριες μάχες και θα αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια σε αυτήν».

Το κόμμα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση που έχει αποδυναμώσει τον Λεκορνί, τον πρωθυπουργό που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και επαναδιορίστηκε μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα.

Οι Σοσιαλιστές προτείνουν τώρα τον «φόρο Ζουκμάν», που πήρε το όνομά του από ιδέα του Γάλλου οικονομολόγου Γκαμπριέλ Ζουκμάν, βάσει του οποίου προβλέπεται να επιβληθεί φόρος 2% σε πλούτο άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα επηρέαζε περίπου το 0,01% των φορολογουμένων.

Με πληροφορίες από AFP, Le Monde, Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ