Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού με πρωτοβουλία των Δημάρχων της χώρας

 
jewish cemetery france

Ενημερώθηκε: 12/11/23 - 16:48

«Για τη Δημοκρατία, κατά του αντισημιτισμού» είναι το κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων στη Γαλλία. Η πρωτοβουλία ανήκει στους Δημάρχους της χώρας.

Η πορεία στο Παρίσι, η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη, θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας, από το προαύλιο των « Ινβαλίντ», θα διασχίσει οριζόντια την πόλη με στάση στο Κοινοβούλιο και θα καταλήξει στη Γερουσία. Εξ αιτίας της πολεμικής που έχει ξεσπάσει λόγω της παρουσίας της Μαρίν Λεπέν (με το βαρύ αντισημιτικό παρελθόν του πατέρα της) αλλά και της απουσίας των Ανυπότακτων του Μελανσόν, ο οποίος θεωρεί ότι η πορεία σημαίνει άνευ όρων υποστήριξη της σφαγής των Παλαιστινίων, ο Πρόεδρος Μακρόν διάλεξε ένα δικό του τρόπο συμμετοχής. Με επιστολή του, σήμερα το πρωί, στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν» εξηγεί στους Γάλλους ότι παρά την απουσία του, θα είναι πνευματικά μαζί τους.

Τους καλεί να αντισταθούν στην «αβάσταχτη αναζωπύρωση ενός μεγάλου αντισημιτισμού» στη χώρα που μέσα σ’ ένα μήνα διαπράχθηκαν πάνω από χίλιες αντισημιτικές πράξεις (1.247) και τρεις φορές περισσότερες πράξεις μίσους κατά των Εβραίων, απ’ ότι όλον τον περασμένο χρόνο. «Μια Γαλλία όπου οι Εβραίοι συμπολίτες μας φοβούνται, δεν είναι Γαλλία. Μια Γαλλία όπου οι Γάλλοι φοβούνται λόγω θρησκείας ή καταγωγής, δεν είναι Γαλλία. Όποια και εάν είναι η φύση του,  θρησκευτικός, κοινωνικός, ταυτότητας, ή φυλετικός, ο αντισημιτισμός είναι πάντα όπως τον παρουσίαζε ο Εμίλ Ζολά, ‘απεχθής’», υπογραμμίζει. Για τον Γάλλο Πρόεδρο, «το σχέδιο των τρομοκρατών είναι να πυροδοτήσουν διαιρέσεις, συγκρούσεις και χάος. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα. Είμαστε το έθνος της οικουμενικότητας», υπογραμμίζει. «Θέλουμε δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια για τον λαό του Ισραήλ, για τον παλαιστινιακό λαό και για τα κράτη της περιοχής.

Θέλουμε την ενότητα των Γάλλων, οι δε πορείες εναντίον του αντισημιτισμού, για τη δημοκρατία, την απελευθέρωση των ομήρων και την ειρήνη, αποτελούν λόγο ελπίδας» καταλήγει ο Εμανουέλ Μακρόν. Στην πορεία στο Παρίσι όπου θα συμμετέχει η Πρωθυπουργός και πολλά μέλη της κυβέρνησης, αναμένεται να συμμετέχουν και πολλές προσωπικότητες από τον πολιτικό κόσμο όπως και οι πρώην πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

Για την ασφάλεια, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν έχει κινητοποιήσει γύρω στις 3.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ