Γαλλία: Χάος στα βενζινάδικα

 
Γαλλία: Χάος στα βενζινάδικα

Ενημερώθηκε: 10/10/22 - 15:32

Καταστάσεις χωρίς προηγούμενο ζουν οι Γάλλοι οδηγοί στα βενζινάδικα. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον ενεργειακό κολοσσό TOTAL έκλεισαν τα περισσότερα διυλιστήρια της εταιρείας.

Μεγάλες οι ουρές για τους οδηγούς, πολύωρη η αναμονή για να καταλήξουν συχνά σε μια αντλία που έχει στραγγίξει. Και εκεί αρχίζει για πολλούς μία τρελή περιπλάνηση από βενζινάδικο σε βενζινάδικο, από αντλία σε αντλία. Κάποιοι φθάνουν μέχρι το Βέλγιο, για να βάλουν βενζίνη.

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TOTAL απεργούν εδώ και 13 μέρες, με συνέπεια να μην λειτουργούν τρία από τα πέντε διυλιστήρια. Με σημερινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους, έως ότου η επιχείρηση αποδεχτεί το αίτημά τους για 10% αύξηση στους μισθούς, ήτοι 7% λόγω πληθωρισμού και ένα επιπλέον 3%, ως το μερίδιο των εργαζομένων στα τεράστια κέρδη της ΤOTAL μέσα στον χρόνο. "Να το δούμε", απάντησε η Τοτάλ "με την προϋπόθεση όμως ότι θα λυθεί η απεργία". 

Ακινητοποιημένα ακόμη και τα σχολικά λεωφορεία

Οι συνέπειες στην κοινωνία είναι πρωτοφανείς. Πολλά παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, καθ’ ότι παραμένουν ακινητοποιημένα τα σχολικά λεωφορεία. Δυσκολίες παρουσιάζονται στην τροφοδοσία των καταστημάτων, αλλά και για τους νοσηλευτές που ασκούν κατ’οίκον νοσηλεία και χρειάζονται το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. Πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στην τηλεργασία. Για τις απόλυτες ανάγκες στην κοινωνία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιστρατεύσει τα στρατηγικά της αποθέματα.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο η Γαλλία αποφάσισε να παίξει εκ νέου το παιγνίδι γοητείας και συμφιλίωσης με την πρώην αποικία της και άλλοτε παραγκωνισμένη (μα πλούσια σε πετρέλαιο) Αλγερία. Το απόγευμα της Κυριακής η πρωθυπουργός Ελιζαμπερ Μπον έφθασε στο Αλγέρι με 16 υπουργούς και πολλούς επιχειρηματίες για "μία νέα σύσφιξη των σχέσεων", όπως λένε και "όχι για θέματα ενέργειας", όπως υπογραμμίζουν. Όσοι θέλουν, το πιστεύουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ