Γαλλικές εκλογές: Ρεκόρ αποχής και θρίαμβος Μακρόν!

Γαλλικές εκλογές: Ρεκόρ αποχής και θρίαμβος Μακρόν!
Ενημερώθηκε: 18/06/17 - 18:39

Γαλλικές εκλογές: Σε θρίαμβο ιστορικών διαστάσεων οδεύει ο Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που καταγράφεται το πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην ιστορία της Γαλλίας.

Το κεντρώο φιλεοευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο δημιούργησε πέρυσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δεν πίστευε ότι μπορούσε να αγγίξει τέτοια ποσοστά στο β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ηδη ανακοινώθηκαν αποτελέσματα περιφερειών του εξωτερικού. Δύο βουλευτές του κόμματος Μακρόν, ο Roland Lescure και η Paula Forteza εξελέγησαν στην Αμερική.

Ο πρώτος στην περιφέρεια Καναδάς-ΗΠΑ, η δεύτερη στην περιφέρεια Κεντρική Αμερική. Εκθρόνισαν έτσι τους δύο εν ενεργεία βουλευτές του δεξιού κόμματος.

Κάποιοι βουλευτές εξελέγησαν ήδη από τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής

Ρεκόρ αποχής

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας η συμμετοχή ήταν 35,33%. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, πιθανόν το πιο χαμηλό στην ιστορία, γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Το μεσημέρι, η συμμετοχή ανήλθε στο 17,75% καταγράφοντας σημαντική πτώση από το δεύτερο γύρο του 2012 και του 2007 (21,41% το 2012 και 22,89% το 2007) και από τον πρώτο γύρο (19 , 24%).

Υποψήφια βουλευτής και η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν

Η Μπριζίτ Μακρόν έμεινε στην παραλιακή πόλη Τουκέ την Κυριακή των εκλογών για να στηρίξει την κόρη της Τιφέν Οζιέρ, δικηγόρο στο επάγγελμα, η οποία είναι υποψήφια αναπληρώτρια βουλευτής με το κόμμα Μακρόν.

«Εγώ δεν εμπλέκομαι στην προεκλογική εκστρατεία, δεν κάνω πολιτική», δήλωσε η Μπριζίτ Μακρόν στους δημοσιογράφους.

Η κόρη της Τιφέν Οζιέρ θα εκλεγεί σίγουρα αναπληρώτρια βουλευτής αφού με 35% στον πρώτο γύρο, το ντουέτο βρίσκεται μπροστά από τον υποψήφιο βουλευτή-δήμαρχο της πόλης Τουκέ.

To κύμα Μακρόν

Δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, βασιζόμενα σε σφυγμομετρήσεις αλλά και στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου θεωρούν μάλιστα πιθανό το Republique en Marche («Δημοκρατία Εμπρός») να εξασφαλίσει έως και 470 έδρες επί συνόλου 577, πολύ περισσότερες απ’ τις 289 που χρειάζεται για την απόλυτη πλειοψηφία παρέχοντας έτσι στον Μακρόν την αναγκαία στήριξη για να περάσει τους ερχόμενους μήνες τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο -μέρος μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, με την οποία θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Στις 20:000 οι πρώτες επίσημες προβλέψεις

Τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά απ’ τις 8πμ ως τις 18:00 (πμ) και στις μεγάλες πόλεις δύο ώρες επιπλέον, ενώ στις υπερπόντιες κτήσεις λόγω της διαφοράς της ώρας ψήφισαν ήδη από χθες.

Οι πρώτες επίσημες προβλέψεις αναμένονται γύρω στις 20:00.