Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας, με περισσότερους από 100 διεθνείς οργανισμούς ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία, η Save the Children και η Caritas να κάνουν λόγο για «μαζικό λιμό» και να απευθύνουν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, ο πληθυσμός στη Γάζα «αργοπεθαίνει» από την πείνα, την ώρα που τουλάχιστον 10 ακόμη άνθρωποι κυρίως παιδιά έχασαν τη ζωή τους από ασιτία μέσα στις τελευταίες ώρες ενώ στους 43 ανέρχονται οι νεκροί από την Κυριακή. Συνολικά, τουλάχιστον 111 άμαχοι έχουν πεθάνει από πείνα από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης.

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, ανακοίνωσε πως άλλες 15 απώλειες λόγω ασιτίας καταγράφηκαν την προηγούμενη ημέρα. Παράλληλα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε περιοχές διανομής τροφίμων, τις οποίες είχαν ορίσει εδώ και δύο μήνες οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ ενώ μόνο την Τετάρτη, 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους εκεί. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στο να ρισκάρουν τη ζωή τους για λίγη τροφή ή να βλέπουν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να καταρρέουν από την πείνα.
Το Ισραήλ διαψεύδει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι 950 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια παραμένουν στα σύνορα (στα σημεία Kerem Shalom και Zikim) και περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα. Σύμφωνα με το COGAT, την αρμόδια στρατιωτική αρχή για την είσοδο βοήθειας, «τα φορτηγά βρίσκονται εκεί και περιμένουν».
Παρά τις διαψεύσεις, η διεθνής κοινότητα αντιδρά έντονα. Η Γαλλία, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, καταδίκασε την ευθύνη του Ισραήλ για την υποσιτισμό και τον κίνδυνο λιμού, θεωρώντας τον ως συνέπεια του αποκλεισμού. Επίσης, επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για τους πυροβολισμούς κατά των πολιτών σε ουρές διανομής τροφίμων.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι «είναι αδικαιολόγητο να σκοτώνονται άμαχοι που αναζητούν βοήθεια», προειδοποιώντας ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» αν το Ισραήλ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Ο πρόεδρος της Τυνησίας, Καΐς Σαΐντ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στην Αφρική, Μάσαντ Μπούλος, του έδειξε φωτογραφίες λιμοκτονούντων παιδιών στη Γάζα: «Στον 21ο αιώνα, ένα παιδί τρώει άμμο γιατί δεν έχει τίποτα άλλο».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα «πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσει αυτή την ανούσια σφαγή και να επιτρέψει την είσοδο ζωτικής σημασίας βοήθειας».
Σε εξέλιξη νέος γύρος διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, ξεκίνησε περιοδεία για την επίτευξη νέας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη στη Ρώμη με Ισραηλινούς αξιωματούχους και, εφόσον σημειωθεί πρόοδος, να ταξιδέψει στο Κατάρ για τον τελικό γύρο συνομιλιών.
Σύμφωνα με διαρροές στον ισραηλινό Τύπο, η προτεινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, απελευθέρωση 28 ομήρων (εκ των οποίων οι 10 είναι εν ζωή), αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων και μαζική ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«600.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 60.000 έγκυες υποφέρουν από υποσιτισμό»
Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ και δεκάδες ΜΚΟ καταγγέλλουν σχεδόν πλήρες μπλόκο των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Περίπου 400 κέντρα διανομής τροφίμων έχουν πάψει να λειτουργούν, λόγω του φόβου ότι η βοήθεια θα πέσει στα χέρια της Χαμάς — κάτι που το Ισραήλ υποστηρίζει χωρίς απτές αποδείξεις.

Η κοινή ανακοίνωση 109 διεθνών οργανισμών αναφέρει: «Οι εργάτες ανθρωπιστικής βοήθειας στέκονται στις ίδιες ουρές με τους αμάχους, διακινδυνεύοντας να πυροβοληθούν. Οι άνθρωποι για τους οποίους εργαζόμαστε πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας».
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δηλώνει ότι χιλιάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκονται σε γειτονικές χώρες από τον Μάρτιο, χωρίς να τους επιτρέπεται η είσοδος.
Η Bushra Khalidi, εκπρόσωπος της Oxfam στα Παλαιστινιακά Εδάφη, περιγράφει σοκαριστικές εικόνες: «Γονείς βράζουν φύλλα δέντρων για να ταΐσουν τα παιδιά τους. Ανθρωπιστικοί εργάτες καίνε τα ρούχα τους για να μαγειρέψουν τις τελευταίες φακές. Μητέρες μας λένε ότι είδαν τα παιδιά τους να πεθαίνουν από εξάντληση».
Κατά τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, Χαλίλ Ντακράν, 600.000 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων 60.000 εγκύων γυναικών υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό.