Γάζα: Η Χαμάς παρέδωσε κι' άλλους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό — Αρνητικό το Ισραήλ σε οριστική κατάπαυση του πυρός

 
hostages

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Ενημερώθηκε: 29/11/23 - 20:23

Η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσε απόψε ότι παρέδωσε ορισμένους ομήρους που κρατούσε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ισραήλ για την ανταλλαγή τους με Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Εϊλον Λεβι είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι 161 άνθρωποι κρατούνται στην Γάζα.

Ανάμεσα τους είναι:

  • 146 Ισραηλινοί και 15 άτομα με ξένη υπηκοότητα
  • 126 είναι άνδρες και 35 γυναίκες
  • 4 παιδιά και 4 άτομα από 18 έως 19 ετών
  • 10 άνθρωποι είναι άνω των 75 ετών

Μέχρι νωρίς το μεσημέρι (χωρίς την σημερινή απελευθέρωση) είχαν αφεθεί ελεύθεροι 86 όμηροι:

  • 66 Ισραηλινοί
  • 20 άτομα με ξένη υπηκοότητα

Η απελευθέρωση αυτή, κατά τη δεύτερη ημέρα της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, επισκιάζεται ωστόσο από τον ανεπιβεβαίωτο ακόμη ισχυρισμό της Χαμάς ότι μια οικογένεια Ισραηλινών ομήρων, μεταξύ των οποίων και ο μικρότερος όλων, ο Κφιρ Μπίμπας, 10 μηνών, σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό.

Το Ισραήλ απορρίπτει τις εκκλήσεις για οριστική κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ απέρριψε εκ νέου τις εκκλήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για οριστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας.

«Όποιος στηρίζει την κατάπαυση του πυρός επί της ουσίας στηρίζει τη συνέχιση του καθεστώτος τρόμου της Χαμάς στη Γάζα», τόνισε ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να προστατεύσει τους πολίτες του σε μια τέτοια περίπτωση, υποστήριξε.

Δεν θα μπορούσε κανείς να ζητεί κατάπαυση του πυρός και ταυτόχρονα να ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την επίλυση της σύγκρουσης, συνέχισε ο Ερντάν, υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς δεν είναι αξιόπιστος εταίρος για να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή.

«Η Χαμάς έχει δηλώσει δημοσίως – όλοι το διαπιστώσατε – πως θα επαναλάβει την (επίθεση που εξαπέλυσε την) 7η Οκτωβρίου ξανά και ξανά έως ότου το Ισραήλ πάψει να υπάρχει. Πώς θα αντιδρούσατε και θα προστατεύατε τους πολίτες σας από μια τέτοια ξεκάθαρη απειλή, με κατάπαυση του πυρός;» είπε ο Γκιλάντ Ερντάν.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ σημείωσε επίσης πως ο κύκλος της βίας θα μπορούσε να κλείσει μόνον εφόσον η Χαμάς παρέδιδε όλους τους ομήρους και όσους ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Times of Israel

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ