Γάζα: Ξεπεράστηκαν με παρέμβαση Αιγύπτου και Κατάρ τα εμπόδια για την ανταλλαγή των ομήρων

 
hostages tel aviv afp

Πηγή Φωτογραφίας: AHMAD GHARABLI / AFP

Ενημερώθηκε: 25/11/23 - 21:20

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, μέσω της παρέμβασης του Κατάρ και της Αιγύπτου. Ισραηλινός αξιωματούχος εκφράζει μάλιστα «επιφυλακτική αισιοδοξία» ότι η δεύτερη ομάδα Ισραηλινών ομήρων θα απελευθερωθεί απόψε μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να έχει τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με όλους τους αρχηγούς ασφαλείας του Ισραήλ σχετικά με το πώς θα προχωρήσει εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τη νέα ομάδα ομήρων από τη Γάζα μέχρι τα μεσάνυχτα.

Το θρίλερ πάντως για τις οικογένειες που αγωνιούν συνεχίζεται από την ώρα που η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καθυστερήσει την απελευθέρωση της δεύτερης παρτίδας ομήρων, προκαλώντας την αντίδραση του Ισραήλ που απείλησε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ισχυρίζεται ότι καθυστερεί την απελευθέρωση “μέχρι το Ισραήλ να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που αφορούν την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων προτύπων για την απελευθέρωση κρατουμένων

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο 200 φορτηγών στη Λωρίδα, όπως απαιτεί η συμφωνία, και ο στρατιωτικός σύνδεσμος του Ισραήλ COGAT με τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 50 από αυτά τα φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα.

Νωρίτερα σήμερα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Τάχερ αλ-Νόνο δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ δεν τήρησε επίσης τους όρους όσον αφορά την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, για τους οποίους η Χαμάς είχε πιέσει να απελευθερωθούν με διαφορετική σειρά από αυτή που πραγματοποίησε το Ισραήλ.

Σε απάντηση, ένας ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM ότι το Ισραήλ σεβάστηκε πλήρως την εκεχειρία. Παράλληλα, ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να απείλησε ότι αν η επόμενη παρτίδα ισραηλινών ομήρων δεν απελευθερωθεί από τη Γάζα μέχρι τα μεσάνυχτα θα ξαναρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα. Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε πολλά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς υποστήριξε λίγο αργότερα ότι υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες για να «λυθούν τα προβλήματα» που οδήγησαν στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων. «Υπήρξαν παραβιάσεις χθες και σήμερα αυτές επαναλαμβάνονται», ισχυρίζεται ο Οσάμα Χαμντάν σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al-Mayadeen. Ωστόσο, ο Χαμντάν εδρεύει στον Λίβανο και δεν είναι σαφές πόση επιρροή έχει, δεδομένου ότι οι περισσότερες αποφάσεις της Χαμάς από το ξέσπασμα του πολέμου πιστεύεται ότι λαμβάνονται από τους ηγέτες της στη Γάζα.

Η δεύτερη ομάδα, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, αποτελείται από 14 άτομα που θα παραδοθούν στους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Χθες η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, εκ των οποίων οι 13 ήταν Ισραηλινοί. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αφού πέρασαν από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του Κατάρ μετέβη σήμερα στο Ισραήλ για να συζητήσει μια πιθανή παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Η καταριανή αντιπροσωπεία είχε συζητήσεις επίσης με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να διασφαλιστεί ότι η εκεχειρία και οι απελευθερώσεις ομήρων συνεχίζονται ομαλά, είπε ο αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, η Αίγυπτος ανέφερε ότι έχει λάβει θετικά σημάδια από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel χαρακτήρισε «γελοίες» και «ψευδείς» τις αναφορές για παράταση της εκεχειρίας.

Πηγή: ΕΡΤ, Reuters, AFP, Times Of Israel

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ