Γερμανικές εκλογές: Κατά μια μονάδα προηγείται το SPD - Απώλειες της τάξεως του 7% για CDU/CSU

 
Γερμανικές εκλογές: Κατά μια μονάδα προηγείται το SPD - Απώλειες της τάξεως του 7% για CDU/CSU.

Ενημερώθηκε: 26/09/21 - 23:58

Προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

εκλογες

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2).

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

Μετά την ανακοίνωση των exit polls αλλά και των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, αρχίζει ένας μαραθώνιος επαφών από τις οποίες θα αναδειχθεί το επόμενο κυβερνητικό σχήμα στη Γερμανία.

Σολτς και Λάσετ θέλουν να κυβερνήσουν 

Σε πρώτες τους δηλώσεις τόσο ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς όσο και των χριστιανικών κομμάτων Άρμιν Λάσετ εξέφρασαν την πρόθεση να διεκδικήσουν το αξίωμα του καγκελαρίου και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Τα κόμματα που προσφέρονται για μια κυβερνητική συνεργασία είναι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Το χαμηλό ποσοστό του κόμματος Η Αριστερά αποκλείει μια κυβερνητική πλειοψηφία με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.

Για «μεγάλη επιτυχία» έκανε λόγο το βράδυ ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς. Το αποτέλεσμα συνιστά για τους Σοσιαλδημοκράτες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανέφερε, για να προσθέσει ότι οι πολίτες θέλουν την αλλαγή και τον Όλαφ Σολτς ως καγκελάριο. Για μια ακόμη φορά τόνισε ότι θα επιδιώξει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους.

Αν και δεν είναι ικανοποιημένος με το εκλογικό αποτέλεσμα των χριστιανικών κομμάτων ο Άρμιν Λάσετ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του. Απευθυνόμενος έμμεσα στους Πράσινους τόνισε ότι πρωταρχική σημασία αυτής της κυβέρνησης θα είναι η προστασία του κλίματος. Ο άλλος εταίρος στον οποίο σκοπεύει να απευθυνθεί τις επόμενες ημέρες είναι οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Φιλελεύθεροι και Πράσινοι δεν δεσμεύονται 

Ο πρόεδρος αυτού του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα περισσότερα κοινά σημεία οι Φιλελεύθεροι τα έχουν με το CDU και το CSU. Παράλληλα δήλωσε όμως ότι είναι ανοιχτός και για συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στόχος του είναι μια «κυβέρνηση του Kέντρου».

Ικανοποιημένοι για τη αύξηση της εκλογικής τους δύναμης είναι οι Πράσινοι. Πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές, τονίζουν στελέχη του σε δημόσιες δηλώσεις. Η Γερμανία έχει ανάγκη από μια «κυβέρνηση (για την προστασία) του κλίματος» τόνισε η υποψήφια καγκελάριος Ανναλένα Μπερμποκ. Ο δε συμπρόεδρος του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, διαβεβαίωσε ότι οι Πράσινοι θέλουν να κυβερνήσουν και ότι υπάρχει «μια καλή ευκαιρία» να συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση από θέση ισχύος. Όπως και οι Φιλελεύθεροι, άφησαν ανοιχτό αν θα κυβερνήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με τα χριστιανικά κόμματα.

Απογοήτευση επικρατεί στους κόλπους του κόμματος Η Αριστερά για τις εκλογικές απώλειες. Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο του κόμματος Die Linke, Σουζάνε Χένιχ-Βέλζο, αιτία για τη συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος ήταν η πόλωση στον προεκλογικό αγώνα ανάμεσα σε Όλαφ Σολτς και Άρμιν Λάσετ. Τόσο η κ. Χένιχ-Βέλζο όσο και άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος επεσήμαναν την αναγκαιότητα της επανεξέτασης των θέσεων του Die Linke.