Στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης —το οποίο θεωρείται το ρωσικό αντίπαλον δέος του Νταβός και αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Βλάντιμιρ Πούτιν— μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα αντιπροσωπεία του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).
Το AfD, που αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση στη γερμανική βουλή και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εκπροσωπείται από κορυφαία στελέχη της, όπως οι Στέφεν Κοτρέ, Γιεργκ Ούρμπαν, Μάρκους Φρονμάιερ και ο ευρωβουλευτής Πετρ Μπίστρον, οι οποίοι έλαβαν προσωπικές προσκλήσεις από τον Ρώσο Πρόεδρο.
Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ο Πετρ Μπίστρον δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταφέρει προσωπικά στον Πούτιν το μήνυμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον τερματισμό του πολέμου, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της αποκατάστασης των εμπορικών δεσμών, ώστε γερμανικοί κολοσσοί όπως η Siemens και η BMW να επιστρέψουν πλήρως στη ρωσική αγορά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μάρκους Φρονμάιερ υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τη Μόσχα για οικονομικά και ενεργειακά θέματα, σημειώνοντας ότι η ύπαρξη της ρωσικής κυβέρνησης είναι μια πραγματικότητα που η Γερμανία οφείλει να λάβει υπόψη της.
Πέρα από το πολιτικό σκέλος, στο φόρουμ καταγράφεται και η επιστροφή εκπροσώπων του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου. Ο Ματίας Ζεπ, πρόεδρος του Γερμανορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εξήγησε ότι οι επιχειρηματικοί κύκλοι επιθυμούν τη διατήρηση μιας οικονομικής γέφυρας με τη Ρωσία και την προστασία των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μετά την έναρξη του πολέμου και την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, ο όγκος των διμερών συναλλαγών κατέρρευσε πέρυσι κάτω από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, εκθρονίζοντας τη Γερμανία από τη θέση του σημαντικότερου Ευρωπαίου εμπορικού εταίρου της Ρωσίας.
Ο κ. Ζεπ προειδοποίησε ότι η Δύση δεν πρέπει να εκχωρήσει οριστικά τη ρωσική αγορά και τις πρώτες ύλες στην Ασία, φέροντας ως παράδειγμα την ίδρυση περίπου 1.600 κινεζικών εταιρειών στη Ρωσία μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Παράλληλα, έντονο ενδιαφέρον προκαλεί η γερμανική παρουσία και σε πολιτιστικό επίπεδο, καθώς στο πάνελ του φόρουμ με θέμα «Ο πολιτισμός ως γέφυρα σε περιόδους κρίσης» συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο διάσημος μαέστρος Γιούστους Φραντς, ο εκδότης της Berliner Zeitung Χόλγκερ Φρίντριχ και ο σκηνοθέτης Χούμπερτ Ζάιπελ.