Για σχέδια κατά της Χεζμπολάχ που «θα εκπλήξουν» μιλά ο Νετανιάχου

 
ισραηλ

Ενημερώθηκε: 23/05/24 - 19:47

Το Ισραήλ έχει «λεπτομερή, σημαντικά, ακόμη και σχέδια που θα εκπλήξουν» για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

«Παραταύτα δεν μοιράζομαι αυτά τα σχέδια με τον εχθρό», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, διευκρινίζοντας ότι τα σχέδια έχουν δύο στόχους: να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο βορρά και να επιτραπεί στους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού απορρίπτεται πως ο ισχυρισμός ότι ο Νετανιάχου έλαβε έγκαιρη προειδοποίηση από τις μυστικές υπηρεσίες του στρατού για πιθανή επίθεση από τη Γάζα, Όχι μόνο δεν υπήρξε κανενός είδους προειδοποίηση σχετικά με την πρόθεση της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ από τη Γάζα, αλλά δόθηκε μια εντελώς αντίθετη εκτίμηση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δύο αναφορές στη Χαμάς σε τέσσερα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών επισημαίνουν ότι η Χαμάς δεν ήθελε να επιτεθεί στο Ισραήλ από τη Γάζα και ότι ευνοούσε μια ειρηνική διευθέτηση, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση ενώ προστίθεται πως η πρώτη αναφορά, από τις 19 Μαρτίου 2023, σημειώνει ότι η στρατηγική της Χαμάς «αφήνει τη Γάζα στο περιθώριο» και επικεντρώνει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ από άλλους χώρους.

Πάντα κατά το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, η δεύτερη αναφορά από τις 31 Μαΐου 2023 συνιστούσε στο Ισραήλ να ενταχθεί στην «περιφερειακή τάση αποκλιμάκωσης» και «να κάνει ένα βήμα προς μια ειρηνική διευθέτηση με τη Λωρίδα της Γάζας και τον κυρίαρχο της Χαμάς».

«Όλα τα σώματα ασφαλείας υποστήριζαν σταθερά αυτές τις εκτιμήσεις ότι η Χαμάς δεν ενδιαφερόταν για κλιμάκωση αλλά για μια συμφωνία με το Ισραήλ και ότι η Χαμάς αποθαρρύνθηκε» σημειώνεται.

Πηγή: ertnews

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ