Το «Γιαβούζ» με ρότα την κυπριακή ΑΟΖ - Αψηφά την ΕΕ ο Ερντογάν

 
Το «Γιαβούζ» με ρότα την κυπριακή ΑΟΖ - Αψηφά την ΕΕ ο Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 21/06/19 - 23:05

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής πέρασε τα Στενά των Δαρδανελίων, το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Εναι το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μετά τον «Πορθητή».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, το «Γιαβούζ», συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας

προαναγγέλλοντας ακόμα και στοχευμένα μέτρα (σ.σ. κατά προσώπων) για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Η Τουρκία στέλνει το δεύτερο γεωτρύπανο, παρά το γεγονός πως οι Βρυξέλλες έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, , εξαιτίας των συνεχιζόμενων, παράνομων δραστηριοτήτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο -και δη, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πλοίο είναι σε θέση να τρυπήσει σε βάθος έως και 12.200 μέτρων, με την εξέδρα της γεώτρησης στο εσωτερικό του πλοίου να δύναται να φτάσει τα 130 τ.μ.

Το «Γιαβούζ» ολοκληρώθηκε το 2011 και έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Κένυα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Το πλοίο φέρεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να ολοκληρώνει την γεώτρηση σε διάστημα τριών μηνών.

Μιλώντας την Πέμπτη, κατά την τελετή απόπλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είπε ότι το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων. Προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις», που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.