Guardian: Άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή των Γλυπτών - Η απρέπεια του Σούνακ ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις

 
γλυπτα παρθενωνα

Ενημερώθηκε: 03/12/23 - 13:50

Ο Guardian κάνει λόγο για αισιοδοξία στο Μουσείο της Ακρόπολης, όσον αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά και τη «γκάφα» του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να σνομπάρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με τίτλο «το σνομπάρισμα του Ρίσι Σούνακ ενισχύει τις ελληνικές ελπίδες για την επιστροφή των Μαρμάρων», ο Observer αναφέρεται στην ελληνική οπτική των εξελίξεων, καθώς όπως σημειώνει, «ένας αέρας αισιοδοξίας διακατέχει το Μουσείο της Ακρόπολης».

Ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Σταμπολίδης δήλωσε στον Observer της βρετανικής εφημερίδας: «Ήταν μία υπέροχη εβδομάδα. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι τα γεγονότα προχωρούν και είναι υπέρ μας. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τους τελευταίους 24 μήνες, η προσπάθεια της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών, που αγοράστηκαν από τον λόρδο Έλγιν, κάτω από συνθήκες που θεωρήθηκαν τουλάχιστον αμφιλεγόμενες, έχει εξελιχθεί με τρόπο που ούτε ο διευθυντής του μουσείου μπορούσε να φανταστεί.

Η γραβάτα του Καρόλου «σφράγισε κάθε αμφιβολία ότι η διαμάχη είχε ωφελήσει την Αθήνα».

Εκτός από την επιστροφή του θραύσματος του Φάγκαν, «πιο έντονη ήταν η απόφαση του βασιλιά Καρόλου να φορέσει μία γραβάτα και ένα μαντήλι στο πέτο με την ελληνική σημαία, καθώς εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία στην COP28 για το κλίμα, γεγονός που σφράγισε κάθε αμφιβολία ότι η διαμάχη είχε ωφελήσει την Αθήνα».

«Σε μία εποχή δραματικής αλλαγής του τοπίου στην πολιτιστική διπλωματία, όταν οι διεκδικήσεις επιστροφής αμφισβητούμενων αντικειμένων αντιμετωπίζονται παγκοσμίως, ήταν δύσκολο να μην δει κανείς ότι η ενδυματολογική επιλογή του μονάρχη έστελνε ένα “σαφές μήνυμα”. Στο τελευταίο επίσημο ταξίδι του στη χώρα όπου γεννήθηκε ο πατέρας του, ο Κάρολος είχε ομολογήσει ότι είχε “βαθιά σχέση” με όλα τα ελληνικά πράγματα και αστειεύτηκε για το “ελληνικό αίμα” του», γράφει.

Η καθηγήτρια του δικαίου της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ειρήνη Σταματούδη δηλώνει, εξάλλου, στη βρετανική εφημερίδα ότι «καμία πολυδάπανη εκστρατεία της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα».

Στην Ελλάδα, η κατακραυγή για τον Ρίσι Σούνακ που ακύρωσε αιφνιδιαστικά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρείται μάννα εξ ουρανού. Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για διπλωματική γκάφα, που όχι μόνο γύρισε μπούμερανγκ, αλλά αποτέλεσε και μια άνευ προηγουμένου ευλογία για μια εκστρατεία που, εν μία νυκτί, έλαβε περισσότερη παγκόσμια δημοσιότητα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Ακόμη και ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου, που μέχρι σήμερα εμφανίζονταν αντίθετα με την ιδέα της επιστροφής, άλλαξαν γνώμη. Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Πιρς Μόργκαν, ο οποίος υποστήριζε εδώ και καιρό τη διατήρηση των γλυπτών, κατέληξε στο συμπέρασμα την περασμένη εβδομάδα ότι είχε έρθει η ώρα «αυτή η σπουδαία τέχνη να επανενωθεί σωστά στο φυσικό της περιβάλλον». Το επιχείρημα του Μητσοτάκη, που προβλήθηκε σε συνέντευξη στο BBC δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σουνάκ, ότι το να διατηρούνται οι αρχαιότητες διχασμένες ισοδυναμούσε με κοπή ‘της Μόνα Λίζα στη μέση’ είναι «πειστικό», σημείωσε ο Μόργκαν.

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης κάνει λόγο για αλλαγή στο συναίσθημα στη Βρετανία που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, ενώ παραδέχεται ότι δυσκολεύτηκε να καταλάβει γιατί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, μιας χώρας με παράδοση στον διάλογο απέφυγε τη συζήτηση με τον Έλληνα ομόλογό του.

«Η Ελλάδα ήταν πολύ ξεκάθαρη», είπε η κ. Σταματούδη, καθώς το μόνο που ζητά είναι τα Γλυπτά που κοσμούσαν τον Παρθενώνα. «Δεν θέλουμε καν την Καρυάτιδα πίσω, γιατί αυτή κοσμούσε το Ερέχθειο», ανέφερε για το άγαλμα που επίσης αφαιρέθηκε από τον Έλγιν και τώρα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι εντάσεις θα καταλαγιάσουν με τον καιρό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι θέλει να αφήσει πίσω τα όσα συνέβησαν με τον Σούνακ, ενώ στο πρόσωπο του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν φαίνεται ότι βρήκε ένα σύμμαχο.

«Την Πέμπτη, καθώς ο καυγάς συνεχίστηκε, ο πρώην καγκελάριος αποκάλυψε ότι, αν μη τι άλλο, το περιστατικό έδωσε την απαραίτητη σαφήνεια για να συνεχιστούν οι “μυστικές” συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με μια δανειακή συμφωνία που θα έβλεπε κάθε είδους θησαυρούς να στέλνονται στο Λονδίνο με αντάλλαγμα τα μάρμαρα να επιστρέφουν στην πατρίδα τους». «Προφανώς ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη συντηρητική κυβέρνηση», είπε, αναφερόμενος στον Σούνακ στο podcast του Political Currency.

Λίγοι στην Αθήνα θα είχαν προβλέψει ότι ο θεσμός θα αποτελούσε αιτία αισιοδοξίας στο παρελθόν. Αλλά στο Μουσείο της Ακρόπολης την περασμένη εβδομάδα, ήταν ο Όσμπορν, και το Βρετανικό Μουσείο, που αναπτέρωσαν τις ελπίδες για την επίλυση της πολιτιστικής διαμάχης – σε έναν ορίζοντα που έχει, μόλις, γίνει ορατός, καταλήγει ο Observer.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ