Χάνει την αυτοδυναμία ο Μακρόν

 
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="fr" dir="ltr">🔴𝗟𝗜𝗩𝗘 <a href="https://twitter.com/hashtag/L%C3%A9gislatives2022?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Législatives2022</a> | Selon les premières estimations :<br><br>▪Macron perd la majorité absolue avec 𝟮𝟮𝟰 sièges<br><br>▪La Nupes obtient 𝟭𝟰𝟵 sièges, et devient la deuxième force à l&#39;Assemblée<br><br>▪ Le RN à un niveau historique avec 𝟴𝟵 sièges<br><br>▶<a href="https://t.co/NkNrbYKrEF">https://t.co/NkNrbYKrEF</a></p>&mdash; Le Monde (@

Ενημερώθηκε: 20/06/22 - 01:47

Δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο των 289 εδρών που θα του εξασφάλιζαν την αυτοδυναμία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν με το κλείσιμο των καλπών το βράδυ της Κυριακής δείχνουν ότι η παράταξή του θα είναι μεν πρώτη αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία μετά και τον β’ γύρο.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου BFM η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη θα συγκεντρώσει από 230 ως 245 έδρες.

Η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα κινηθεί ανάμεσα στις 150 και τις 160, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα κυμανεί από τις 85 ως τις 90, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν 67 ως 71 έδρες.

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, η φιλοκυβερνητική παράταξη λαμβάνει από 210 ως 250 έδρες, η παράταξη Μελανσόν λαμβάνει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της Μαρίν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες.

Για καταστροφικό αποτέλεσμα για τον προσφάτως επανεκλεγέντα πρόεδρο Μακρόν κάνει λόγο η κρατική τηλεόραση της Γαλλίας, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι η εκλογή 78 βουλευτών, όπως φαίνεται, από την γκολική παράταξη ενδεχομένως επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας των φιλελεύθερων δυνάμεων, με την Αριστερή Συμμαχία να μένει στην αντιπολίτευση και να μην επιτυγχάνει το όνειρό της να δει τον κ. Μελανσόν πρωθυπουργό.

Παρατηρητές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό στη Γαλλία, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη του Γάλλου προέδρου περικόπτεται σημαντικά, ενώ μεγάλη νικήτρια αναδεικνύεται η κα Λεπέν με την άνοδο του Εθνικού Συναγερμού στην τρίτη θέση, πάνω από την παραδοσιακή κεντροδεξιά. Η ευφορία στο στρατόπεδο της φιναλίστ των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών ήταν εμφανής το βράδυ της Κυριακής.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε απόψε ότι η κυβέρνησή της θα «πιάσει δουλειά» από αύριο Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

«Έχω εμπιστοσύνη σε όλους εμάς και στο αίσθημα ευθύνης μας», είπε η Μπορν. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να σας προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε την ασφάλειά σας», είπε απευθυνόμενη στους ψηοφόρους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Μαζί με την πλειοψηφία, χάνουν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που ήθελε να προωθήσει ο Μακρόν.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν σήμερα. Η ίδια η Μπορν εξελέγη οριακά, με ποσοστό 52,46%.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ