Αδυναμία να αναχαιτίσουν —και σε ορισμένες περιπτώσεις αλγοριθμική προώθηση— του περιεχομένου που χρησιμοποιούν ένοπλες ομάδες στην Κολομβία για τη στρατολόγηση ανηλίκων καταλογίζει στο Facebook και το TikTok η Human Rights Watch (HRW) σε νέα έρευνά της.
Παρά το γεγονός ότι η στρατολόγηση παιδιών από αντάρτες και εμπόρους ναρκωτικών αποτελεί μάστιγα δεκαετιών για τη χώρα, η ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια έχει πυροδοτήσει κατακόρυφη αύξηση του φαινομένου. Σύμφωνα με τη διεθνή ΜΚΟ, αναρτήσεις που ωραϊζοποιούν τη ζωή στις ένοπλες οργανώσεις ή προβάλλουν ψευδείς ευκαιρίες εργασίας έχουν συμβάλει στη στρατολόγηση τουλάχιστον 1.500 ανηλίκων από το 2021.
Στο στόχαστρο αυτόχθονες και κορίτσια Τα παιδιά που στρατολογούνται χρησιμοποιούνται κυρίως σε εχθροπραξίες, στη συλλογή πληροφοριών και στον χειρισμό drones. Σχεδόν τα μισά θύματα αυτού του εγκλήματος πολέμου ανήκουν σε αυτόχθονες κοινότητες, ενώ τα κορίτσια αποτελούν το 40% των περιπτώσεων, υφιστάμενα συχνά σεξουαλική βία.
Στις πλατφόρμες εντοπίζονται βίντεο όπου μέλη εγκληματικών οργανώσεων επιδεικνύουν μετρητά και κοσμήματα, εμφανίζονται σε στρατόπεδα ή πλαισιώνονται από «narcocorridos» (τραγούδια που εξυμνούν τη διακίνηση ναρκωτικών). Στα σχόλια, χρήστες ζητούν οδηγίες για το πώς να ενταχθούν σε οργανώσεις όπως το καρτέλ Clan del Golfo, ο αντάρτικος στρατός ELN ή ομάδες αποστατών των FARC, οι οποίες ευθύνονται για το 74% των περιστατικών.
Η στάση των τεχνολογικών κολοσσών Απαντώντας στις επισημάνσεις της HRW, η Meta (μητρική του Facebook) ανέφερε ότι αναβαθμίζει συνεχώς τις στρατηγικές της για την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ η ByteDance (ιδιοκτήτρια του TikTok) υποστήριξε ότι εμποδίζει προληπτικά τη χρήση της πλατφόρμας της από παράνομες ένοπλες ομάδες.
Παρά την ειρηνευτική συμφωνία του 2016 που οδήγησε στον αφοπλισμό του μεγαλύτερου μέρους των FARC, η διασπορά αποσχισθεισών ομάδων και νέων συμμοριών συντηρεί το κλίμα βίας στη χώρα.