Η Άγκυρα απορρίπτει το τελεσίγραφο των ΗΠΑ και τονίζει ότι θα αγοράσει τους S-400

Η Άγκυρα απορρίπτει το τελεσίγραφο των ΗΠΑ και τονίζει ότι θα αγοράσει τους S-400
Ενημερώθηκε: 13/06/19 - 14:08

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και απορρίπτει κάθε τελεσίγραφο για το θέμα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα απαντώντας στις αμερικανικές προειδοποιήσεις για την αγορά.

Ο Τσαβούσογλου απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με επιστολή του Πάτρικ Σάναχαν, που ασκεί χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, στην οποία διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει, εάν προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400.

Ο Σάναχαν συμπλήρωσε ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στα F-35 την 31η Ιουλίου, εάν η Άγκυρα ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκληση της Άγκυρας για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για τους S-400 με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.

Είχε προηγηθεί χτες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής που του έστειλε πρόσφατα ο Αμερικανός ομόλογός του Πάτρικ Σάναχαν, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν αρμόζει στο «συμμαχικό πνεύμα».

Από τη μεριά τους, πάντως, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν «τελεσίγραφα» στην Τουρκία, αν και δεν σταματούν να τονίζουν την ανάγκη διατήρησης της συνεργασίας. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Αμερικανών βουλευτών μετά την υπερψήφιση της τελευταίας απόφασης του Κογκρέσου που εκφράζει «ανησυχία για τη συμμαχία» των δύο χωρών. Ο μεν πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Ελιοτ Ενγκελ, ισχυρίστηκε ότι «είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία (σ.σ. για τους "S-400"), είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά "F-35". Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα...». Ενώ ο βουλευτής Μάικλ Μακ Κολ υπενθύμισε ότι «προς το παρόν το ψήφισμα εκφράζει πλήρη στήριξη στην προσφορά της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος "Patriot" στην Τουρκία, στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αποκτήσει το "S-400". Θέλουμε να δώσουμε στην Τουρκία την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλείας της χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ... Καλώ την Τουρκία να προχωρήσει προς τα εμπρός και να επιλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ».

Ερωτηματικό ακόμη η στάση των ΗΠΑ στην περίπτωση που η Τουρκία αποκτήσει τελικά τους S-400. Μια στάση που θα καθοριστεί από συνυπολογισμό και άλλων παραγόντων, όπως Συρία, σχέσεις Τουρκίας με Ιράν κλπ. Πάντως οι προϋποθέσεις και η προοπτική συμβιβασμού δεν εκλείπουν