Η φον ντερ Λάιεν καλείται για εξηγήσεις για τη σύμβαση με τη Pfizer - Στο στόχαστρο και ο Μπουρλά (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΟΥΡΣ

Ενημερώθηκε: 13/01/23 - 21:39

Η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της Covid-19 αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις συμβάσεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού από τη Pfizer.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την φον ντερ Λάιεν να δώσει εξηγήσεις για το ρόλο της στη διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer, καθώς και για τα γραπτά μηνύματα (SMS) που αντάλλαξε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόσκληση θα σταλεί στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που θα αποφασίσει εάν θα ζητήσει από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραστεί στην ακρόαση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει πολλούς δημόσιους πόρους για την παραγωγή και την αγορά εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είχε αναφέρει στο Politico η Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt. «Το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτών των δαπανών και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αυτές».

Η κλήση, ακόμη κι αν φτάσει, δεν έχει νομική ισχύ. Όπως ο Μπούρλα, η φον ντερ Λάιεν μπορεί να αρνηθεί να εμφανιστεί, σχολίασε το Politico. Αλλά με τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια να γίνονται όλο και πιο έντονες καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate κατακλύζει τις Βρυξέλλες, μπορεί να μην μπορεί να αρνηθεί.

«Η διαφάνεια είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», εξήγησε η Van Brempt.

Μπλόκο σε Μπουρλά και Pfizer

Στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου μπήκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, μετά τη διπλή άρνησή του να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Έτσι, η ειδική επιτροπή ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της φαρμακευτικής εταιρείας αναστέλλοντας την πρόσβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επιτροπή ζητά να ανασταλεί και η πρόσβαση του Άλμπερτ Μπουρλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το αίτημα θα εξεταστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βάσει του άρθρου 123 του Κανονισμού του ΕΚ), η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες ενός ενδεχόμενου περιορισμού πρόσβασης της Pfizer στο ΕΚ (π.χ. όσον αφορά το χρονικό εύρος και τα πρόσωπα).

Η Γενική Γραμματεία μπορεί, με την εξουσιοδότηση των Κοσμητόρων, να απαγορεύσει το δικαίωμα πρόσβασης στο Ευρωκοινοβούλιο από εγγεγραμμένο πρόσωπο που «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με επίσημη πρόσκληση για να παραστεί σε ακρόαση ή συνεδρίαση επιτροπής ή που δεν συνεργάζεται με εξεταστική επιτροπή χωρίς να παρέχει επαρκή αιτιολόγηση»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ