Η Γερμανία προειδοποιεί την Τουρκία για νέες κυρώσεις

Η Γερμανία προειδοποιεί την Τουρκία για νέες κυρώσεις
Ενημερώθηκε: 17/07/19 - 18:38

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας: Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών υποστηρίζει την αναγκαιότητα των μέτρων που εξήγγειλε η ΕΕ κατά της Τουρκίας εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου. Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξει και συνέχεια.

Έκκληση στην Τουρκία να «αποφύγει την κλιμάκωση και να παραιτηθεί από αυτές τις παράνομες γεωτρήσεις» έκανε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης εκπρόσωπός του κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές «να επιλύσουν τις διαφορές μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.»

Η Γερμανία τρέφει την «ελπίδα ότι μια πρόοδος στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα έχει θετικές επιπτώσεις στο επίμαχο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων». Αυτή είναι η θέση της Γερμανίας και αυτή θα εξακολουθεί να υποστηρίζει απέναντι στην Τουρκία, διαβεβαίωσε ό ίδιος εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Πάντως η Άγκυρα ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι παρά τις κυρώσεις της ΕΕ θα συνεχίσει τις επίμαχες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως οι αποφάσεις που έλαβε στη σύνοδό του το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα «δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της σχετικά με τον υδρογονάνθρακα  στην ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου αν θα ακολουθήσουν αυστηρότερες κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία όντως συνεχίσει τις γεωτρήσεις απάντησε: «Μόλις τώρα αποφασίσαμε μέτρα που τώρα θα εφαρμοστούν. Σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή τη στάση μας απέναντι στην Τουρκία.»

Με άλλα λόγια, το Βερολίνο υποστηρίζει και δεύτερη δέσμη μέτρων της ΕΕ, αν η Άγκυρα διατηρήσει την αδιάλλακτη στάση της.  

ΠΗΓΗ: dw.com