Η Γερμανία συγκεντρώνει επιχειρήσεις για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ουκρανίας

 
solts

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Annegret Hilse

Ενημερώθηκε: 11/06/24 - 14:20

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συγκέντρωσε σήμερα(11/05) ιδιωτικές εταιρείες για να διαθέσουν τα χρήματά τους στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς εγκαινίασε μια διάσκεψη στο Βερολίνο αφιερωμένη στην κινητοποίηση της διεθνούς υποστήριξης για την μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Επικαλούμενος εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρειαστεί 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία, ο Scholz είπε ότι στις εταιρείες έπρεπε να προσφερθεί μια επιχειρηματική υπόθεση για επενδύσεις και μίλησε για τις δυνατότητες της Ουκρανίας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πληροφορική και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Είπε επίσης ότι η Γερμανία στέλνει περισσότερα συστήματα αεράμυνας, πυραύλους και πυρομαχικά για να ενισχύσει την άμυνα του Κιέβου ενάντια σε ένα μπαράζ ρωσικών επιθέσεων σε πόλεις και κρίσιμες υποδομές περισσότερα από δύο χρόνια αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή.

«Το καλύτερο είδος ανασυγκρότησης είναι αυτό που δεν χρειάζεται να συμβεί καθόλου», είπε ο Scholz.

Το Κίεβο ελπίζει ότι η διάσκεψη για την ανάκαμψη θα εδραιώσει τα διαπιστευτήριά του ως μελλοντικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξίζει τεράστιες ενέσεις χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση, παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν αργά στην ανατολική Ουκρανία.

Έρχονται οι μέρες που η Ελβετία θα φιλοξενήσει τη διεθνή διάσκεψη για την εύρεση ενός μονοπατιού προς την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά η οποία έχει αποφευχθεί από την Κίνα και απορρίφθηκε ως χάσιμο χρόνου από τη Ρωσία, η οποία δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει.

Το Κίεβο λέει ότι το ενεργειακό του σύστημα χρειάζεται επειγόντως υποστήριξη καθώς η εκστρατεία ρωσικής αεροπορικής επιδρομής που ξεκίνησε τον Μάρτιο έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην παραγωγική ικανότητα, προκαλώντας προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην πρωτεύουσα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Η διάσκεψη του Βερολίνου αμαυρώθηκε αυτή την εβδομάδα από την παραίτηση ανώτατου ουκρανού αξιωματούχου ανασυγκρότησης και εξέχοντος πρώην νομοθέτη, ο οποίος είπε ότι τα «συστημικά εμπόδια» καθιστούν τη δουλειά του αβάσιμη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ