Η κυβέρνηση διαψεύδει δημοσίευμα του BBC για ευθύνες του Λιμενικού σε θανάτους μεταναστών: «Δεν αποδεικνύονται όσα αναφέρει»

 
marinakis pavlos

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 17/06/24 - 14:33

«Η Ελλάδα είναι ένα συντεταγμένο κράτος, κάθε καταγγελία ελέγχεται και υπάρχουν σε όλες τις περιπτώσεις πορίσματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του BBC, σύμφωνα με το οποίο το Λιμενικό ευθύνεται για τον θάνατο 40 μεταναστών στη Μεσόγειο τα τελευταία τρία χρόνια.

Μάλιστα, το δημοσίευμα επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες - συμπεριλαμβανομένων 9 ατόμων που ρίχτηκαν σκόπιμα στο νερό.

«Τα όσα αναφέρονται στη δημοσίευμα δεν αποδεικνύονται, οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος σώζουν καθημερινά δεκάδες και σε κάποιες περιπτώσεις εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η Ελλάδα σε συνεργασία με την Τουρκία έχουν πετύχει καίρια πλήγματα στα δίκτυα των διακινητών.

Τι απαντάει το Λιμενικό Σώμα

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Λιμενικό απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, μέλη της έρευνας που επικοινώνησαν με πρώην αξιωματούχο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, έδειξαν πλάνα από βίντεο που τράβηξαν, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι μια τέτοια πράξη είναι «προφανώς παράνομη» και «διεθνές έγκλημα».

Το δίκτυο, υποστηρίζει, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί για πολιτικές αναγκαστικής επιστροφής – δηλαδή να στέλνει μετανάστες που πέρασαν στη χώρα μας πίσω στην Τουρκία, γεγονός που παραβιάζει τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

Καταγγελίες κατά του Ελληνικού Λιμενικού από το BBC για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών

Υπενθυμίζεται ότι σημερινό ρεπορτάζ του BBC κατηγορεί το ελληνικό λιμενικό για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών οι οποίες έχουν προκαλέσει το θάνατο άνω των 40 ανθρώπων, σε 15 διαφορετικά περιστατικά στο διάστημα Μαΐου 2020 έως το 2023.

Οι κατηγορίες, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, προκύπτουν μετά από ανάλυση βίντεο και από αυτόπτες μάρτυρες, που καταγγέλλουν ακόμη και ότι μέλη του λιμενικού έριξαν εσκεμμένα ανθρώπους στη θάλασσα, σε μία περίπτωση με τα χέρια δεμένα, με σκοπό να πνιγούν.

Οι λεπτομέρειες συνοψίζονται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC το οποίο προαναγγέλει την προβολή σχετικής τηλεοπτικής εκπομπής το βράδυ της Δευτέρας στο BBC Two.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως το ελληνικό λιμενικό απορρίπτει σθεναρά όλες τις κατηγορίες περί παράνομων ενεργειών.

Προβάλλεται πάντως απόσπασμα από το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που δείχνει πρώην ανώτερο αξιωματικό του λιμενικού να παραδέχεται χωρίς να γνωρίζει πως το μικρόφωνό του είναι ανοιχτό πως ήταν «ξεκάθαρα παράνομο» αυτό που περιεχόταν σε βίντεο που του είχε δείξει η παραγωγή, δηλαδή η επιβίβαση από ελληνικό νησί σε σκάφος του λιμενικού ομάδας μεταναστών, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Η ομάδα αυτή φέρεται στη συνέχεια να εγκαταλείφθηκε σε λέμβο.

Πηγή: skai.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ