Η Μέρκελ, οι διάδοχοι και οι πρόσφυγες

 
Η Μέρκελ, οι διάδοχοι και οι πρόσφυγες

Ενημερώθηκε: 19/09/16 - 18:29

Τον περασμένο Οκτώβριο πυρκαγιά ξέσπασε σε κτίριο που έμεναν πρόσφυγες αιτούντες άσυλο στην Γερμανία. 'Ενας ηρωικός πυροσβέστης 26 ετών συμμετείχε στην κατάσβεση. Πριν από μια εβδομάδα καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι χρόνων επειδή εκείνος ο ίδιος ήταν ο εμπρηστής. Ο ίδιος είπε στο δικαστήριο πως έβαλε τη φωτιά επειδή φοβόταν πως οι πρόσφυγες θα έκαναν ληστείες και θα απειλούσαν την γιαγιά, την αδελφή και την φίλη του.

Αυτή ήταν μια από τις 163 επιθέσεις εναντίον κέντρων μεταναστών και προσφύγων στην χώρα μέσα στο 2015. Μια επίθεση που δείχνει ξεκάθαρα την αρνητική στάση των Γερμανών και το πόσο δύσκολο θα ήταν ούτως ή άλλως για την Αγγελα Μέρκελ να πείσει τον νεαρό πυροσβέστη και τους περισσότερους Γερμανούς για το αντίθετο.

Το κόμμα της 'Αγκελα Μέρκελ κατέγραψε ιστορικές απώλειες στο Βερολίνο με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία να "πατάει το πόδι του" και σε αυτό το τοπικό κοινοβούλιο και τον δήμαρχο της γερμανικής πρωτεύουσας να προειδοποιεί για άνοδο του ναζισμού στην Γερμανία.

Το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), με ποσοστό 14% θα μπεί στο 10ο από τα 16 περιφερειακά κοινοβούλια της Γερμανίας και στοχεύει σε διψήφιο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του 2017. "'Ολο και περισσότεροι είναι εκείνοι που έχουν πεισθεί και αναγνωρίζουν πως είμαστε μια αληθινή εναλλακτική λύση, όχι μόνο για το Βερολίνο, αλλά για όλη τη χώρα", τονίζει η ηγεσία του.

Λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση, ο δήμαρχος Μίκαελ Μέλερ προειδοποίησε ότι ένα διψήφιο ποσοστό του AfD θα μπορούσε να ερμηνευτεί σε όλον τον κόσμο σαν σημάδι πως επιστρέφει η ακορδεξιά και οι Ναζί στην Γερμανία.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της κ. Μέρκελ έχασε 5 ποσοστιαίες μονάδες πέφτοντας στο 18%, οι Σοσιαλδημοκράτες 6% στο 22%, αλλά παραμένουν το μεγαλύτερο κόμμα και αναμένεται να πετάξουν έξω από τον σημερινό συνασπισμό το CDU.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), σύμμαχοι της Μέρκελ στο συντηρητικό στρατόπεδο κρατούν τις αποστάσεις τους και κάνουν λόγο για δεύτερο "δυνατό κουδούνισμα αφύπνησης", αλλά και για απώλεια παραδοσιακών ψηφοφόρων που απειλεί τον συντηρητικό συνασπισμό. Οι ρωγμές διαφαίνονται

Το CSU ζητά από την καγκελάριο να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων αλλάζοντας την μεταναστευτική της πολιτική και συγκεκριμένα να οριστεί πλαφόν 200.000 προσφύγων το χρόνο, πρόταση που η καγκελάριος αρνείται.

Η ίδια η Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως "αν μπορούσε θα γύρναγε πίσω τον χρόνο πολλά πολλά χρόνια" και παραδέχτηκε πως θα μπορούσε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την εισροή προσφύγων την περασμένη χρονιά. Πρόσθεσε ακόμα πως αν γνώριζε ότι ο κόσμος ήθελε να αλλάξει την πολιτική της για τους πρόσφυγες θα εξέταζε την πιθανότητα.

Μέσα σε ένα χρόνο το σύνθημα "Merkel muss Weg" ("Η Μέρκελ πρέπει να φύγει") έγινε από σλόγκαν διαμαρτυρίας του AfD ειρωνικός χαιρετισμός ανάμεσα στα στελέψη του CDU. Αλλά αν η Μέρκελ πρέπει να φύγει ποιος θα την αντικαταστήσει; Πραγματικά ο κατάλογος είναι πολύ μικρός: Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζίερ, η υπουργός Αμυνας Ουρσουλα φον ντερ Λέγεν και ο σούπερ φιλόδοξος Γενς Σπαω, μόλις 36 ετών και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Επίσης "παίζει" και το όνομα της 43χρονης Τζούλια Κλέκνερ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στην Ρηνανία.

Εκτός της λίστας αυτής και το όνομα που ακούγεται περισσότερο από όλα είναι αυτό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 'Ομως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι εκλέγεται βουλευτής επί 44 χρόνια και του χρόνου θα κλείσει τα 75, που σημαίνει ότι θα είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον πρώτομεταπολεμικό ηγέτη της Δυτικής Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ.

'Ολοι οι πιθανοί υποψήφιοι έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους, όμως κανείς τους δεν τολμά να ρισκάρει την καριέρα του και να προκαλέσει ανοικτά την καγκελάριο. Ακριβώς το αντίθετο. Αφού επί 11 χρόνια το CDU ήταν ουσιαστικά η Μέρκελ, τώρα μετατρέπεται σε ένα (πολιτικό) πλοίο με μια φιγούρα στο ακρόπρωρο και σχεδόν τίποτε άλλο.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η καγελάριος δεν φαίνεται να απειλείται προς το παρόν από κανένα ιδιαίτερα γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ισχυρή εναλλακτική λύση. "Η Μέρκελ χρησιμοποιεί την αβεβαιότητα στους κόλπους του CDU για το τι θα συμβεί αν εκείνη αποχωρήσει", γράφει σήμερα η Süddeutsche Zeitung.Και η Die Welt επισημαίνει πως μέχρι τον Μάρτιο του 2017, η Μέρκελ δεν έχει να αντιμετωπίσει άλλες σημαντικές τοπικές εκλογές, άρα τα νέα είναι καλά για κείνη.