Ηχηρές παραιτήσεις ανώτατων τούρκων στρατιωτικών που συμμετείχαν στην εισβολή της Συρίας

Ηχηρές παραιτήσεις ανώτατων τούρκων στρατιωτικών που συμμετείχαν στην εισβολή της Συρίας
Ενημερώθηκε: 23/09/21 - 14:55

Ισχυρές αναταράξεις φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από την ταυτόχρονη παραίτηση τριών υψηλόβαθμων τούρκων αξιωματικών, που είχαν εμπλακεί στην εισβολή στην Συρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet παραιτήθηκαν ο ταγματάρχης Χακάν Οζτεκίν, διοικητής στην επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης» που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 19 και είχε ως στόχο τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, καθώς και οι ταξίαρχοι Μουσταφά Ενίς Κοτς και Ορχάν Ακούρτ, οι οποίοι είχαν σχέση με τις επιχειρήσεις στην Συρία. Ο Μετίν Γκιουρτζάν, ιδρυτικό μέλος του Τουρκικού Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού έγραψε την Τετάρτη ότι "ο συνολικός αριθμός των παραιτήσεων λόγω της Συρίας έφτασε τις πέντε σήμερα".

Όλοι οι στρατηγοί ζήτησαν συνταξιοδότηση, παρά το γεγονός ότι τους απομένουν ακόμα αρκετά χρόνια υπηρεσίας, πρόσθεσε ο Γκιουρτζάν και είπε ότι αυτές οι παραιτήσεις δείχνουν πώς οι πολιτικές που ακολουθεί η Άγκυρα στη Συρία δεν λειτουργούν και δεν είναι προσαρμοσμένες στην πραγματικά κατάσταση που επικρατεί εκεί. Ο Γκιουρτζάν πρόσθεσε επίσης ότι αυτές οι παραιτήσεις μπορεί να οφείλονται στο ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος στη Συρία και τόσο οι διοικητές όσο και τα στρατεύματα έχουν κουραστεί από τις συνεχόμενες αποστολές που αναγκάζονται να αναλάβουν.

Οι τρείς αυτές παραιτήσεις, που είναι οι πιο πρόσφατες που συνέβησαν σε τόσο υψηλό επίπεδο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έρχονται να προστεθούν, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο T24 , σε αυτές του ταξίαρχου Μετίν Εστούρκ και του ταγματάρχη Ερτζάν Τσορμπατζί, που υποβλήθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.  

Στις αρχές του μήνα, η Τουρκία αφαίρεσε τον βαθμό 14 συνταξιούχων στρατηγών που καταδικάστηκαν με την κατηγορία του πραξικοπήματος για το ρόλο τους σε στρατιωτική επέμβαση το 1997.

ΠΗΓΗ: AHVAL