ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πώληση 96 επιθετικών ελικοπτέρων Apache στην Πολωνία

 
Ελικόπτερο Apache

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 21/08/23 - 23:42

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν σήμερα μια πολύ μεγάλη αμυντική σύμβαση, που περιλαμβάνει την πώληση 96 επιθετικών ελικοπτέρων Apache στην Πολωνία, σύμμαχο της Ουάσινγκτον και μεγάλο υποστηρικτή της Ουκρανίας στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

Η Βαρσοβία είχε ζητήσει πέρυσι από την Ουάσινγκτον ελικόπτερα Apache, τα οποία κατασκευάζει η Boeing, για να αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα σοβιετικά αεροσκάφη της.

Η πώληση, το συνολικό ύψος της οποίας ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια, "θα βελτιώσει την ικανότητα της Πολωνίας να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές παρέχοντας αξιόπιστη δύναμη, ικανή να αποτρέπει τους αντιπάλους και να συμμετέχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ", έγραψε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας ότι ενέκρινε την πώληση και ενημέρωσε το Κογκρέσο σχετικά.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Πολωνία χρησιμεύει ως πλατφόρμα επιμελητειακής υποστήριξης για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος έχει παραδώσει πολύ μεγάλες ποσότητες οπλισμού στον ουκρανικό στρατό.

Η πώληση των 96 ελικοπτέρων Apache, μοντέλο AH-64E, φέρνει τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο κοντά στην Πολωνία. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αντιτίθεται στις συντηρητικές θέσεις της κυβέρνησης της Βαρσοβίας σχετικά με τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και την ελευθερία του Τύπου, ειδικότερα.

Η Πολωνία είναι "δύναμη πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου στην Ευρώπη", σημείωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ