Ένα βήμα μπρος δύο πίσω είναι αυτό που χαρακτηρίζει την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο που μυρίζει μπαρούτι. ΗΠΑ και Ιράν με εναλλάξ δηλώσεις στέλνουν αντιφατικά μηνύματα, και με τους δύο να θέλουν να αποφύγουν την πολεμική σύρραξη. Και για τους δύο όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
Από τη μία, ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο τόσο της στρατιωτικής κλιμάκωσης όσο και της διπλωματικής λύσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το Ιράν. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν έχει λάβει οριστική απόφαση σχετικά με το πώς θα κινηθεί απέναντι στην Τεχεράνη, ο Τραμπ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
Από την άλλη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση κατά της χώρας του θα πυροδοτούσε "έναν περιφερειακό πόλεμο". "Οι Αμερικανοί οφείλουν να ξέρουν ότι αν ξεκινήσουν έναν πόλεμο, αυτή τη φορά θα είναι ένας περιφερειακός πόλεμος", σημείωσε ο Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις στο Ιράν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Παράλληλα, μήνυμα αποκλιμάκωσης έστειλε από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, τονίζοντας ότι ένα πολεμικό ξέσπασμα δεν θα εξυπηρετούσε κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ουδέποτε επιδίωξε και δεν επιδιώκει επ’ ουδενί πόλεμο», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου, υπογραμμίζοντας ότι «ένας πόλεμος δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε του Ιράν, ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε της ευρύτερης περιοχής».
Σε ανάρτησή του στο X, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν και έμπιστος του Χαμενεϊ, Αλί Λαριτζανί μίλησε για «κατασκευασμένη από τα media» πολεμική ρητορική κι επισήμανε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τον σχηματισμό ενός πλαισίου διαλόγου» με την Ουάσινγκτον.
Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Axios, ο ίδιος συναντήθηκε στην Τεχεράνη με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος προσπαθεί να μεσολαβήσει και να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι, ενώ για το ίδιο θέμα μίλησαν τηλεφωνικά μέσα στην ημέρα ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αλ Σίσι. Ρόλο προσπαθεί να παίξει και η Μόσχα, καθώς νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Λαριτζανί είχε γίνει δεκτός από τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, ενώ και ο Ερντογάν, από την πλευρά του, έχει μπει στο παιχνίδι, πιέζοντας για μια τριμερή Ουάσινγκτον, Τεχεράνης και Άγκυρας.
Το ερώτημα που τίθεται πλεόν είναι, μπορεί αυτός ο διπλωματικός αυτός πυρετός να αποτρέψει αυτό που, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις από την αμερικανική πλευρά, μοιάζει σαν το πλέον πιθανό; Την πολεμική σύρραξη...
Είναι γεγονός πως από τα μέσα της εβδομάδας, ο αμερικανικός στρατός έχει συγκεντρώσει μια ισχυρή δύναμη στη Μέση Ανατολή, σε απόσταση βολής από το Ιράνκαι από την άλλη το Ιράν με το δάχτυλο στη σκανδάλη να απειλεί με ολοκληρωτικό πόλεμο.