Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, συγκεκριμένα την 22η τροπολογία (ratified το 1951), ένας πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί για μέγιστο δύο θητείες, είτε συνεχόμενες είτε μη. Αυτό σημαίνει ότι τρίτη θητεία δεν επιτρέπεται. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχοντας διανύσει τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας του στο τιμόνι των ΗΠΑ εμφανίστηκε καθησυχαριστικός για όσους εντός της χώρας ανησυχούν πως επιδιώκει να παραμείνει επ’ αόριστον στην προεδρία.
Με τα ποσοστά αποδοχής του να διολισθαίνουν μέτρια εν μέσω ενός καταιγισμού εκτελεστικών διαταγμάτων – που δοκιμάζουν τα συνταγματικά όρια της προεδρικής εξουσίας ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή του NBC, «Meet the Press».
Οι 100 πρώτες μέρες της θητείας Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ είναι εκρηκτικές
Η συνέντευξη μοιραία έφτασε και κάποια στιγμή στα σενάρια περί τρίτης θητείας. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να το κάνω», δήλωσε ο Τραμπ σχετικά με την επιδίωξη τρίτης θητείας παρά το όριο των δύο πλήρων θητειών που προβλέπει η 22η τροπολογία. Αλλά, πρόσθεσε, «είναι κάτι που, απ’ όσο γνωρίζω, δεν επιτρέπεται να κάνεις. Δεν ξέρω αν αυτό είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο … Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που επιδιώκω να κάνω», είπε θέλοντας να βάλει ένα «φρένο» στην παραφιλολογία.
Πριν από την 22η τροπολογία, δεν υπήρχε συνταγματικός περιορισμός, και ο Φράνκλιν Ρούσβελτ ήταν ο μόνος πρόεδρος που εξελέγη για περισσότερες από δύο θητείες (συνολικά τέσσερις, 1933-1945).
Ο διάδοχός του και η κόντρα με τον Πάουελ
Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Τραμπ αρνήθηκε να κατονομάσει έναν μόνο διάδοχο του κινήματός του MAGA, αναφέροντας τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ως πιθανούς διαδόχους, αλλά προέβλεψε ότι αυτό θα συνεχιστεί όταν ο ίδιος δεν θα είναι πλέον πρόεδρος. Και είπε ότι ο Βανς θα μπορούσε να έχει το προβάδισμα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα απομακρύνει τον Τζερόμ Πάουελ από τη θέση του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) πριν από τη λήξη της θητείας του τον Μάιο του 2026, αποκαλώντας παράλληλα τον κεντρικό τραπεζίτη πολύ «σφικτό» και επαναλαμβάνοντας το αίτημα προς τη Fed να μειώσει τα επιτόκια.
Ο Τραμπ είπε πως ο Πάουελ δεν τον συμπαθεί, όμως περιμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή.
Σκληρός με τη μεταναστευτική πολιτική
Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος εάν οι μετανάστες στις ΗΠΑ έχουν δικαίωμα δίκαιης διαδικασίας που εγγυάται το Σύνταγμα των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνησή του πιέζει επιθετικά για την απέλαση μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα παράνομα και άλλων μη υπηκόων.
Όταν ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είπε τον περασμένο μήνα ότι «φυσικά» όλοι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν δικαίωμα σε δίκαιη διαδικασία απάντησε: «Δεν ξέρω. Δεν είμαι δικηγόρος. Δεν ξέρω». Πρόσθεσε ότι οι δικηγόροι του «θα ακολουθήσουν προφανώς αυτό που είπε το Ανώτατο Δικαστήριο».
«Εκλέχθηκα για να τους διώξω από εδώ και τα δικαστήρια με εμποδίζουν να το κάνω», ανέφερε επίσης.
Θυμίζουμε πως στις 19 Απριλίου οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαγόρευσαν προσωρινά στην κυβέρνηση Τραμπ να απελάσει μια ομάδα μεταναστών από τη Βενεζουέλα που κατηγορούσε ότι ήταν μέλη συμμοριών.
Οι ανησυχίες για την οικονομίας και η δασμολογική πολιτική
Για την οικονομία και ενώ μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τις πολιτικές που εφαρμόζει επιχείρησε να υποβαθμίσει τους φόβους των επικριτών του.
Ερωτηθείς σχετικά με τις μικρές επιχειρήσεις που ανησυχούν ο Τραμπ δήλωσε ότι «πολλές επιχειρήσεις βοηθούνται» και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης που ζητούν ορισμένες από αυτές. «Δεν πρόκειται να τη χρειαστούν. Θα βγάλουν τόσα πολλά χρήματα», είπε.
Για την αύξηση των τιμών σε είδη όπως τα ελαστικά ή τα καροτσάκια, ο Τραμπ αναφέρθηκε στη βενζίνη, λέγοντας ότι αυτή είναι «χιλιάδες φορές πιο σημαντική».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική αβεβαιότητα, κατηγόρησε τον προκάτοχό του και υποσχέθηκε ένα ισχυρότερο μέλλον.
Κατά τη συνέντευξη στο NBC, ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα ορισμένοι από τους δασμούς να καταστούν μόνιμοι.
Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι ήταν «πολύ σκληρός με την Κίνα», διακόπτοντας ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών του κόσμου, αλλά είπε πως το Πεκίνο θέλει τώρα να επιτευχθεί συμφωνία.
Ο Μπάιντεν φταίει για την «κακή πορεία» της οικονομίας
Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι οι πολιτικές του ευθύνονται για τη βύθιση τμημάτων της οικονομίας, επιρρίπτοντας ευθέως την ευθύνη στους ώμους του προκατόχου του, του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η συντονίστρια της εκπομπής «Meet the Press» Κρίστεν Γουέλκερ πίεσε τον Τραμπ να εξηγήσει το σκεπτικό του όταν η έκθεση του υπουργείου Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2025.
«Ήμουν σε θέση να κατεβάσω το κόστος του κράτους. Αλλά ακόμη και αυτό, χρειάζεται λίγος χρόνος για να τα μειώσω. Χάναμε 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα με τον Μπάιντεν. Πέντε με έξι δισεκατομμύρια. Και το μείωσα σε χρόνο ρεκόρ», δήλωσε ο Τραμπ.
Άλλο Γροιλανδία και άλλο Καναδάς
Στη συνέντευξη, που ηχογραφήθηκε από την κατοικία του στη Φλόριντα δήλωσε ότι δεν μπορεί να «αποκλείσει» τη χρήση στρατιωτικής βίας για την προσάρτηση της Γροιλανδίας, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης στον Καναδά προκειμένου να αναγκάσει τον βόρειο γείτονα των ΗΠΑ να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.