Ισχυρή συμμαχία Ομπάμα-Μέρκελ: Προχωρούν μαζί για την Παγκοσμιοποίηση

 
Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ

Ενημερώθηκε: 17/11/16 - 22:53

Το εγκώμιο της Γερμανίας έπλεξε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στο ελληνικό χρέος, για το οποίο έστειλε παγκόσμιο μήνυμα στην αποχαιρετίστηρια ομιλία του στην Αθήνα στο Ίδρυμα "Στάυρος Νιάρχος".

Μπαράκ Ομπάμα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πριν από λίγο ότι είναι βέβαιη πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να συναφθεί το τρέχον διάστημα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί με τον αμερικανό πρόεδρο έπειτα από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Ακόμη η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας TTIP μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν ομαλά και με διαφάνεια. Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι συζήτησε με την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ.

Η πρώτη ερώτηση έγινε στον Ομπάμα και αφορούσε τον εκλεγέντα πρόεδρο Τραμπ και τις προθέσεις του με τη Ρωσία. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης αφορούσε την γερμανίδα καγκελάριος και το εάν πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Λευκό Οίκο

«Η καγκελάριος Μέρκελ ήταν η μοναδική ηγέτης συμμάχων μας η οποία ήταν στην ηγεσία όταν μπήκα στο , οπότε είμαστε βετεράνοι» είπε χαριτολογώντας ο Ομπάμα.«Η καγκελάριος Μέρκελ ήταν η μοναδική ηγέτης συμμάχων μας η οποία ήταν στην ηγεσία όταν μπήκα στο Λευκό Οίκο, οπότε είμαστε βετεράνοι» είπε χαριτολογώντας ο Ομπάμα.

Όσον αφορά τη Ρωσία, εξαιτίας του μεγέθους της η συνεργασία είναι απααραίτητη. Είναι προς το συμφέρον μας η Ρωσία να είναι επιτυχημένο κράτος, η οικονομία της να πηγαίνει καλά, να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της» είπε.

«Προσπάθησα να οικοδομήσω στενές σχέσεις, όμως είμαι ρεαλιστής και αναγνώρισα ότι σε πολλά σημεία οι δύο χώρες έχουν πολύ διαφορετική» τόνισε.

«Η Δημοκρατία, η ελευθερία λόγου, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός για άλλες χώρες, την αυτοδιάθεσή τους και την εθνική κυριαρχία τους, αυτά δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς» υπογράμμισε.

Ανέφερε ως παράδειγμα την Ουκρανία ή τη Συρία: «Ελπίζω πως ο νέος πρόεδρος συνεχίσει με παρόμοιο τρόπο την επιδίωξη εποικοδομητικών σχέσεων αλλά και να σταθεί απέναντι όταν υπάρχουν διαφορές απόψεων» είπε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων ρωσικού «χρώματος», μιλώντας συγκεκριμένα όχι μόνο για οικονομική κατασκοπεία αλλά και για παρέμβαση σε ξένες εκλογικές διαδικασίες.

Λαμβάνοντας το λόγο η Μέρκελ, εξέφρασε τον θαυμασμό της για την ομαλότητα με την οποία διεξάγεται στις ΗΠΑ η μετάβαση εξουσία.

«Όσον αφορά τη Ρωσία, από γερμανική σκοπίά πρέπει να πω πως αφορά το ζήτημα αξιών» είπε η Μέρκελ, επίσης τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή ήπειρος ζει σε περίοδο ειρήνης και πως τμήμα της είναι ο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.

«Από ευρωπαϊκή σκοπιά, η Ρωσία είναι γείτονάς μας και έχουμε συμφέρον καλών σχέσεων, όμως όταν υπάρχει διάσταση απόψεων πρέπει αυτό να τίθεται καθαρά» τόνισε. Σχετικά δε με τις προθέσεις της για τις γερμανικές εκλογές, η Μέρκελ είπε πως θα εκφραστεί στην κατάλληλη χρονική στιγμή, «η οποία δεν είναι σήμερα» όπως σημείωσε γελώντας.

Σε ερώτηση για το πόσο διχασμένη είναι η αμερικανική κοινωνία μετά την επικράτηση Τραμπ, ο Ομπάμα είπε πως με φόντο την οικονομία και χάρη και στο Διαδίκτυο, «οι πολιτισμικές συγκρούσεις είναι πλέον πιο άμεσες».

«Είναι σημαντικό να θέσουμε υπό καλύτερο έλεγχο την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογία, ώστε ο κόσμος να έχει το αίσθημα ότι διατηρεί τον έλεγχο, και να μην στρέφεται σε απλϊκές λύσεις και σε μία κοσμοθεωρία στη βάση φυλών και εθνικισμού» τόνισε.

Υπογράμμισε δε πως, ανεξαρτήτως ηγεσίας, στις ΗΠΑ γίνεται σεβαστή η ελευθερία, στεκόμενος ιδαιίτερα στη θρησκευτική ελευθερία, και τόνισε το ρόλο θεσμικών δικλείδων ασφαλείας (checks and balances) όπως την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

«Πρέπει να βρούμε εποικοδομητικές και δημιουργικές λύσεις» είπε αναφορά με την παγκοσμιοποίηση, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση για παραπλανητικές υπεραπλουστεύσεις και δήθεν απλές λύσεις. «Είμαι ωστόσο αισιόδοξος, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την πορεία του κόσμου εν γένει, και κυρίως είμαι αισιόδοξος εξαιτίας της στάσης που βλέπω να έχει η νεολαία» τόνισε.

Η Μέρκελ, λαμβάνοντας το λόγο, τόνισε ότι η Γερμανία «χρωστά πολλά στις ΗΠΑ κατά τη μεταπολεμική εποχή, όχι μόνο αμέσως μετά τον πόλεμο αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανένωσης».

«Οι διεθνείς συνασπισμοί, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι καίριοι για εμάς» υπογράμμισε. Όσον αφορά την ενίσχυση αντίρροπων τάσεων, «και τέτοιες υπάρχουν και στη Γερμανία», και η Μέρκελ έδειξε και στο ζήτημα της τεχνολογίας.

«Υπάρχει κόσμος που ρωτά, "εγώ τι θέση έχω σε αυτόν τον κόσμο"; Χρέος της πολιτικής είναι να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις» τόνισε, αλλά επέκρινε το διχαστικό λόγο -και επανέλαβε για άλλη μία φορά «δεν μπορεί η μία πλευρά να λέει "εμείς είμαστε ο λαός, κι οι άλλοι δεν είναι"».

«Ο αποχαιρετισμός με τον Μπαράκ Ομπάμα μου είναι δύσκολος, επειδή η συνεργασία ήταν πολύ καλή, αλλά η Δημοκρατία ζει μέσω των αλλαγών» είπε η Μέρκελ, προκαλώντας εμφανώς τη συγκίνηση του Ομπάμα.

Ο Ομπάμα, ερωτηθείς ξανά για το κλίμα μετά την εκλογή του Τραμπ, είπε πως «η ελευθερία συγκεντρώσεων είναι μέρος της Δημοκρατίας μας, δεν θα πω σε κάνεναν που ανησυχεί να σωπάσει». Ωστόσο, τόνισε ότι η εκλογή και η ομαλή μετάβαση είναι επίσης μέρος της Δημοκρατίας και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει κανείς να μιλά «με γεγονότα, όχι με μισές αλήθειες και προπαγάνδα». «Η Δημοκρατία χρειάζεται σκληρή δουλειά, και η Δημοκρατία έχει πρόβλημα όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη» τόνισε.

«Εκπλήσσομαι δε όταν ακούω κόσμο εδώ στην Ευρώπη, και από τη νεολαία, που δεν γνωρίζει τι σήμαινε ο Ψυχρός Πόλεμος, τι σήμαινε ότι εδώ στο Βερολίνο υπήρχε ένα Τείχος» είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.