Το Ισλαμικό Κράτος έχει απλώσει τα πλοκάμια του

 
Το Ισλαμικό Κράτος έχει απλώσει τα πλοκάμια του

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 11/04/16 - 12:11

Του Γιώργου Βλαβιανού

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών και τις δύο κυριότερες συλλήψεις της βελγικής αστυνομίας, του Σαλάχ Αμντεσλάμ και του Μοχάμεντ Αμπρινί, φαίνεται να βρίσκουν τη θέση τους κάποια από τα κομμάτια που έλειπαν από το αναμφίβολα δύσκολο παζλ που συνθέτει τους πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη.

Τα πράγματα δεν ήταν όμως έτσι από την αρχή. Μόλις στα μέσα του 2014 οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να εξέρχονται από το νεφέλωμα και να συνειδητοποιούν ότι δεκάδες νέοι που μεγάλωσαν σε ευρωπαϊκές χώρες και γαλουχήθηκαν με φιλελεύθερα δημοκρατικά ιδεώδη, είχαν ταξιδέψει εθελοντικά στη Συρία και μετά από εκπαίδευση εντάχθηκαν στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους.

Η διαδικασία της στρατολόγησης είχε αρχίσει από το 2012. Τα πρώτα αμυδρά ίχνη φάνηκαν μετά από μία τυχαία σύλληψη στην Ελλάδα. Στην Ορεστειάδα οι αστυνομικοί συνέλαβαν μέσα σε ταξί τον 23χρονο Γάλλο πολίτη Μπραχίμ Μπουντινά ο οποίος επέστρεφε από τη Συρία. Πάνω του βρέθηκε χρηματικό ποσό περίπου 1500 ευρώ και ένα πολυγραφημένο έντυπο με τον τίτλο: «Πώς να φτιάξετε αυτοσχέδιες βόμβες στον όνομα του Αλλάχ». Τελικά μετά από συνεννοήσεις με την Ιντερπόλ και κυρίως λόγω έλλειψης εντάλματος σύλληψης αφέθηκε ελεύθερος.

Επέστρεψε στη Γαλλία, όπου όμως ήταν ήδη σε κατάλογο υπόπτων για ριζοσπαστικοποίηση καθώς μετείχε με άλλους 22 σε πυρήνα φανατικών Ισλαμιστών τεμένους των Καννών στη Νότιο Γαλλία. Όταν αποφάσισαν να κάνουν έλεγχο στο σπίτι του οι ειδικές δυνάμεις βρήκαν κουτιά ισοτονικού ποτού γεμάτα με 600 γραμμάρια TATP, του εκρηκτικού μείγματος που χρησιμοποιήθηκε στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Παρά τα ευρήματα, οι Γάλλοι δεν είχαν συνδέσει τότε τον Μπουντινά με το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό έγινε δύο χρόνια αργότερα, πριν από λίγες μέρες δηλαδή, μετά το αιματοκύλισμα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες και τις έρευνες που ξεκίνησαν, όταν μέσω του chat στο Facebook του Μπουντινά διαπιστώθηκε ότι στα τέλη του 2013, ο Μπουντινά βρέθηκε σε μάχη που έδωσε τότε μία οργάνωση που ονομαζόταν «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία»...

Με απλά, λόγια όπως έγραψαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, είναι μόλις αποκάλυψη των τελευταίων εβδομάδων η σύνδεση ευρωπαίων πολιτών με πυρήνες που έχουν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος. Μέχρι σήμερα οι Αρχές πίστευαν ότι οι όποιες «σποραδικές» τρομοκρατικές επίθεσεις γίνονται από «μοναχικούς λύκους», από φανατικούς Ισλαμιστές ή ιδεοληπτικούς τρελλούς, τύπου Άντριου Μπέρβικ.

Οι επιθέσεις στο Βέλγιο και οι εν συνεχεία έφοδοι που εξαπολύθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις οδηγήσαν τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι οι τρομοκράτες του Παρισιού και των Βρυξελλών ανήκαν στο ίδιο δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους. Όλοι τους, ή οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ως καθοδηγητή, κάποια στιγμή στην πορεία τους στη Συρία, τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, τον «κυβενρητικό εκπρόσωπο» του Ισλαμικου Κράτους (ΙΚ). Ο Αντνάνι έχει αναλάβει τις εξωτερικές επιχειρήσεις του ΙΚ.

Ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά ανάμεσα στις δύο ομάδες που έδρασαν στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες είναι ο Νατζίμ Λαχραουί, ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας του αεροδρομίου των Βρυξελλών, ο οποίος κατασκεύασε βόμβες από ΤΑΤΡ που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις και των δύο πρωτευουσών.

Ένας άλλος σύνδεσμος είναι ο τριαντάχρονος Μοχάμεντ Αμπρινί. Συνελήφθη στις 8 Απριλίου και ομολόγησε ότι είναι ο μυστηριώδης άνθρωπος με το λευκό μπουφάν και το καπέλο που συνόδευε τους δύο βομβιστές στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ ενώ είχε συνδεθεί από τις γαλλικές Αρχές και με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Στις 11 Νοεμβρίου, δύο μέρες πριν από τις επιθέσεις στο Μπατακλάν τον είχαν δει με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Τουλάχιστον 14 άτομα που συνδέονται με τις δύο επιθέσεις είναι Βέλγοι. Αρκετοί από αυτούς είχαν εγκληματικό παρελθόν και ήταν γνωστοί στην αστυνομία. Οι περισσότεροι είχαν ήδη ταξιδέψει στη Συρία και είχαν λάβει κάποιου είδους εκπαίδευση από το Ισλαμικό Κράτος. Τα δακτυλικά αποτυπώματα τριών τρομοκρατών που πήραν μέρος στο Παρίσι βρέθηκαν σε διαμερίσματα που είχαν νοικιάσει δύο από τους βομβιστές των Βρυξελλών. Τα περισσότερα μέλη των πυρήνων αυτών είχαν μαροκινή καταγωγή.