Το Ισραήλ παραδίδει στον στρατό το Iron Beam – Σε επιχειρησιακή χρήση το πρώτο σύστημα αεράμυνας με λέιζερ

 
Iron Beam

Ενημερώθηκε: 28/12/25 - 21:02

Το Ισραήλ πέρασε επίσημα στη νέα εποχή της αεροπορικής άμυνας, παραδίδοντας σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) το πρώτο σύστημα αναχαίτισης υψηλής ενέργειας με λέιζερ, γνωστό ως Iron Beam. Με την κίνηση αυτή, η τεχνολογία λέιζερ μεταβαίνει από το στάδιο της δοκιμής στην πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Rafael Advanced Defense Systems, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το σύστημα αποτελεί προϊόν πολυετούς έρευνας και ανάπτυξης, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Έρευνας και Ανάπτυξης του υπουργείου Άμυνας και με τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Το Iron Beam έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση απειλών μικρής εμβέλειας, όπως ρουκέτες, όλμοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και θα ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία ως συμπληρωματικό επίπεδο άμυνας, πλάι στα ήδη υπάρχοντα συστήματα Iron Dome, David’s Sling και Arrow.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το σύστημα έχει ήδη περάσει με επιτυχία εκτεταμένες δοκιμές, καταφέρνοντας να αναχαιτίσει διαφορετικούς τύπους εναέριων απειλών σε συνθήκες που προσομοιάζουν πραγματικά επιχειρησιακά σενάρια.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Iron Beam αποτελεί ο συνδυασμός ισχυρής δέσμης λέιζερ με προηγμένα συστήματα ηλεκτροοπτικής παρακολούθησης και προσαρμοστικής οπτικής, που επιτρέπουν εξαιρετικά ακριβείς αναχαιτίσεις. Όπως επισημαίνεται, το κόστος κάθε εμπλοκής περιορίζεται ουσιαστικά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που μειώνει δραστικά τα έξοδα σε σύγκριση με τα συμβατικά αναχαιτιστικά πυραύλων και ενισχύει την αποτελεσματικότητα απέναντι σε μαζικές επιθέσεις.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, χαρακτήρισε την παράδοση του συστήματος «ιστορικό ορόσημο», υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά διεθνώς ένα λέιζερ υψηλής ισχύος φτάνει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Όπως δήλωσε, το Iron Beam «ανατρέπει τα δεδομένα της απειλής» και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους αντιπάλους της χώρας ότι κάθε προσπάθεια υπέρβασης της ισραηλινής άμυνας θα έχει σημαντικό κόστος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ