Καλίνινγκραντ, το επόμενο μέτωπο;

 
KALINGKRANT

Ενημερώθηκε: 02/07/22 - 15:53

Πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ και αναλύσεις στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο σήμερα για την περίπτωση του Καλίνινγκραντ, του στρατηγικής σημασίας ρωσικού θύλακα που βρίσκεται μεταξύ χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Λιθουανία απειλεί με αποκλεισμό το Καλίνινγκραντ μέσω επέκτασης των δυτικών κυρώσεων, η Μόσχα αντιδρά και η ΕΕ προσπαθεί να διαμεσολαβήσει, ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Spiegel Online που σημειώνει: «Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η γερμανική κυβέρνηση είναι εξοργισμένη με τη στάση της Λιθουανίας. Το Βερολίνο δεν συμμερίζεται την άποψη των Λιθουανών, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά αγαθών που υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις δεν μπορεί να διέρχεται από ευρωπαϊκά εδάφη. 'Πρόκειται για μεταφορά από τη Ρωσία προς τη Ρωσία' λέει η γερμανική κυβέρνηση. Αυτό επιτρέπεται».

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα: «Η γερμανική κυβέρνηση φοβάται ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία για μια ζώνη τράνζιτ θα μπορούσε να οδηγηθεί σε κλιμάκωση (…) Το Καλίνινγκραντ συνορεύει με τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Βαλτική Θάλασσα. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ένας από τους σημαντικότερους στόχους του είναι να αποτρέψει μια εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Γερμανοί στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στη Λιθουανία θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια πιθανή σύγκρουση.»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ