Καναδάς: Σάλος για το χειροκρότημα σε βετεράνο των ναζιστικών SS στο Κοινοβούλιο

 
canada trudeau zelenskyy

Ενημερώθηκε: 25/09/23 - 17:58

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον Καναδά αλλά και διεθνώς η κίνηση του πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό και των μελών του Κοινοβουλίου να αποδώσουν τιμές σε βετεράνο των ναζιστικών SS, παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Οτάβα την περασμένη Παρασκευή, σε ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του σώματος Άντονι Ρότα προσκάλεσε τον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα, ο οποίος πολέμησε για την Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία, επίσης γνωστή ως Μεραρχία Waffen-SS Galicia ή 14η μεραρχία, μια μονάδα Ουκρανών που βρισκόταν υπό τη διοίκηση των Ναζί.

Κατά την ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης ο Ρότα αναφέρθηκε στον Χούνκα σημειώνοντας ότι «είναι ένας Ουκρανός ήρωας, ένας Καναδός ήρωας και τον ευχαριστούμε για όλες τις υπηρεσίες του». Οι βουλευτές και ο πρωθυπουργός Τριντό σηκώθηκαν και χειροκρότησαν, ενώ ο Ζελένσκι σήκωσε τη γροθιά του ως αναγνώριση, την ώρα που ο Χούνκα χαιρετούσε από τα θεωρεία.

Την Κυριακή το Κέντρο Μελετών Ολοκαυτώματος «Φίλοι του Σιμόν Βίζενταλ» καταδίκασε το γεγονός και λέγοντας ότι η Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία «ήταν υπεύθυνη για τη μαζική δολοφονία αθώων πολιτών με ένα επίπεδο βαρβαρότητας και κακίας που είναι αδιανόητο».

Η οργάνωση «Μπνάι Μπριθ» από την άλλη δήλωσε ότι είναι πέρα για πέρα εξωφρενικό το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο τίμησε ένα πρώην μέλος μιας ναζιστικής μονάδας, ενώ και το Κέντρο για το Ισραήλ και τις Εβραϊκές Υποθέσεις, το οποίο εκπροσωπεί τις εβραϊκές ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, δήλωσε ότι είναι βαθιά προβληματισμένο από το περιστατικό.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Καναδά Όλεγκ Στεπάνοφ προανήγγειλε πως θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και στο καναδικό υπουργείο Εξωτερικών. «Όπως είναι φυσικό, θα απαιτήσουμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση του Καναδά», ανέφερε.

Εκ των υστέρων, ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε «συγγνώμη από τις εβραϊκές κοινότητες στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο», ενώ και άλλα κόμματα απολογήθηκαν, αφού και οι δικοί τους βουλευτές σηκώθηκαν για να χειροκροτήσουν τον Χούνκα.

Πηγή: Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ