Το καναδικό εμπάργκο θα επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή των τουρκικών drone

Το καναδικό εμπάργκο θα επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή των τουρκικών drone
Ενημερώθηκε: 16/04/21 - 17:11

Η απαγόρευση που επέβαλε ο Καναδάς στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία θα σημαντικά τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της, δήλωσε στην ιστοσελίδα Ahval ο Δρ. Κρις Κίλφορντ, συνταξιούχος αξιωματικός της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας και πρώην αμυντικός ακόλουθος στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνό ανακοίνωσε ότι σταματούν οριστικά οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που έδειξε ότι στρατιωτικός εξοπλισμός που είχε πουληθεί στην Τουρκία χρησιμοποιήθηκε στα τουρκικά drone που πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στον πόλεμο με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το πιο σημαντικό πλήγμα που επιφέρει το καναδικό εμπάργκο στην Τουρκία είναι ότι σταματάνε οι εξαγωγές των οπτικών συστημάτων παρακολούθησης και στόχευσης, της εταιρείας L3Harris Wescam. Το σύστημα αυτό θεωρείται η «καρδιά» κάθε μη επανδρωμένου αεροσκάφους και χρησιμοποιείται από τα τουρκικά drone Bayraktar TB2, τα οποία λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων που σημείωσαν τόσο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όσο και στην Λιβύη και στην Συρία, έχουν τεράστια επιχειρησιακή αξία για την Τουρκία.

Η Baykar, κατασκευάστρια εταιρεία των Bayraktar ΤΒ2, κατέκρινε σφόδρα την κυβέρνηση του Καναδά για το εμπάργκο που επέβαλε, αλλά τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την παραγωγή των drone της. Σε δήλωση του ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, διευθυντής Τεχνολογίας της Baykar και γαμπρός του Ερντογάν, υποστήριξε ότι έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται στην Τουρκία τα συστήματα που εισήγαγε η εταιρεία του από τον Καναδά και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα Bayraktar ΤΒ2.

Από την πλευρά του ο Κίλφορντ αμφισβήτησε τα λεγόμενα της τουρκικής εταιρείας τονίζοντας ότι μπορεί η Τουρκία να είναι κοντά στην κατασκευή εγχώριων οπτικών συστημάτων παρακολούθησης και στόχευσης για τα drone της αλλά σίγουρα δεν θα είναι εφάμιλλα των καναδικών και σίγουρα το εμπάργκο που επιβλήθηκε θα επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή των Bayraktar ΤΒ2.  

ΠΗΓΗ: AHVAL