Κατεχόμενα: Λύση «στη βάση των πραγματικοτήτων» θέλει το ανδρείκελο του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ

Κατεχόμενα: Λύση «στη βάση των πραγματικοτήτων» θέλει το ανδρείκελο του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ
Ενημερώθηκε: 19/10/20 - 14:23

Με το καλημέρα ο νέος κατοχικός ηγέτης έδωσε τα διαπιστευτήρια στο μέντορά του Ερντογάν περιγράφοντας τη λύση που επιθυμεί για το Κυπριακό. Αλλωστε μετά τη νίκη του, απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών που πανηγύρισαν με σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και εξέφρασε «πίστη» στην Τουρκία.

«Λύση» για νομιμοποίηση της διχοτόμησης με πρόσχημα την πραγματικότητα της κατοχής μέρους του νησιού από την Τουρκία επιδιώκει ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων», έσπευσε να δηλώσει.

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, ισχυρίστηκε πως «δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον. Αν δεν το κάνουν αυτό και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας» υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του για την παγίωση της κατοχής και την ένταξη του Κυπριακού στην προσπάθεια της Άγκυρας να βελτιώσει τη θέση της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, απευθυνόμενος προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ σημείωσε: «Να είστε δίκαιοι. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Η ετυμηγορία των συμπατριωτών μας να επιλέξουν ως νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας τον κ. Ερσίν Τατάρ είναι απόλυτα σεβαστή. Συγχαίρω τον κ. Ερσίν Τατάρ και προσβλέπω το συντομότερο σε μια συνάντηση γνωριμίας.

Θέλω να βεβαιώσω τόσο τον ίδιο όσο και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά μου να ανταποκριθώ άμεσα στη δεδηλωμένη πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει το ταχύτερο μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος-μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κύπρος. Θέλω να ελπίζω ότι την ιδία βούληση θα επιδείξει και ο κ. Τατάρ».