Κατίν: Εκεί που εκτελέστηκαν τουλάχιστον 20.000 Πολωνοί - Η παραδοχή της Ρωσίας 50 χρόνια μετά...

 
Κατίν: Εκεί που εκτελέστηκαν τουλάχιστον 20.000 Πολωνοί - Η παραδοχή της Ρωσίας 50 χρόνια μετά...

Ενημερώθηκε: 22/08/17 - 12:45

Το έγκλημα πολέμου που μετρά περισσότερα από 20.000 θύματα αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 1943, όταν Γερμανοί στρατιώτες ανακάλυψαν έναν ομαδικό τάφο Πολωνών αξιωματικών, κοντά στο χωριό Κατίν της Ρωσίας.

Τα πτώματα αυτού του ομαδικού τάφου ξεπερνούσαν τις 4.000 αλλά δεν ήταν τα μόνα. Με ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση των Ναζί υπέδειξε τους Ρώσους ως υπαίτιους για την ομαδική θανάτωση των Πολωνών και τη χαρακτήρισε σοβιετικό έγκλημα πολέμου. Μάλιστα η ευθύνη αποδόθηκε προσωπικά στον Στάλιν, καθώς οι Γερμανοί υποστήριξαν ότι αυτός διέταξε το μακελειό. Οι Σοβιετικοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες και έριξαν την ευθύνη στους Γερμανούς....

Η ιστορία της κατεχόμενης Πολωνίας

Γερμανοί και Σοβιετικοί είχαν υπογράψει συμφωνία το 1939 με την οποία εισέβαλαν στην Πολωνία, τη χώρισαν στα δύο και την κατέλαβαν. Χιλιάδες Πολωνοί κατέληξαν αιχμάλωτοι είτε των Ναζί είτε των Σοβιετικών.

Το καλοκαίρι του 1941 όμως, η Γερμανία εισέβαλε στα εδάφη της Πολωνίας, που κατείχε η Σοβιετική Ένωση και τα κατέλαβε.

Το 1943 με την ανακάλυψη των ομαδικών τάφων, οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν τη σφαγή του Κατίν για να προπαγανδίσουν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Φυσικά απέκρυψαν ότι οι Ναζί θεωρούσαν τους Πολωνούς κατώτερα όντα, προορισμένα για υπηρέτες της άριας φυλής.

Πάντως οι Πολωνοί αντιμετώπιζαν τους Ρώσους εχθρικά, καθώς στο παρελθόν είχαν επέμβει αρκετές φορές στην πολιτική της χώρας τους. Οι Σοβιετικοί από τη μεριά τους ήθελαν την Πολωνία στη σφαίρα επιρροής τους και έβλεπαν τους Πολωνούς αξιωματικούς που προέρχονταν από την αριστοκρατία, με ταξικό μίσος.

Η έχθρα εξυπηρετούσε τους ισχυρισμούς των Γερμανών ότι πίσω από τη σφαγή του Κατίν βρίσκονταν οι Σοβιετικοί και ο ίδιος ο Στάλιν. Οι εκπρόσωποι των Ναζί συγκρότησαν ειδική επιτροπή για να μελετήσει τα πτώματα και να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς τους....

Η σφαγή

Πολωνών

Η απόφαση για την σφαγή των αιχμαλώτων λήφθηκε στις 5 Μαρτίου του 1940, όπως μαρτυρά έγγραφο που εστάλη στον Στάλιν από τον Μπέρια, που ήταν ο επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας της Ρωσίας ΝΚVD.

Οι μελλοθάνατοι οδηγούνταν στους τόπους εκτελέσεων με τρένο. Τα μέλη της NKVD έλεγαν ψέμματα στους αιχμαλώτους ότι θα τους άφηναν ελεύθερους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ήταν ένα τρικ για να αποφύγουν τις εντάσεις.

Όταν το τρένο έφτανε οι Πολωνοί φιμώνονταν με πριονίδια και οδηγούνταν δεμένοι με τα χέρια στην πλάτη, στον τόπο της εκτέλεσης. Αυτόπτης μάρτυρας του στρατοπέδου συγκέντρωσης Οστασκόφ, υποστήριξε ότι οι μελλοθάνατοι χωρίζονταν σε ομάδες των 250 ατόμων και εκτελούνταν από 30 μέλη της μυστικής σοβιετικής υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας....

Η παραδοχή

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια, οι Σοβιετικοί παραδέχτηκαν τη σφαγή. Από τη στιγμή που ήρθαν στο φως οι ομαδικοί τάφοι των Πολωνών αξιωματικών, Γερμανία και Σοβιετική Ένωση αντάλλασσαν συνεχώς κατηγορίες μεταξύ τους. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 οι Σοβιετικοί αρνούνταν τη συμμετοχή τους στη σφαγή του Κατίν....

Το 1989 όμως, ερευνητές από τη Ρωσία απέδειξαν ότι πραγματικά ο Στάλιν είχε δώσει την εντολή για την ομαδική θανάτωση των Πολωνών. Έτσι ένα χρόνο μετά, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραδέχτηκε ότι υπεύθυνη για τη σφαγή ήταν η NKVD και εξέφρασε τη «βαθιά συγγνώμη» της Ρωσίας.

Το 1992 ο Μπορίς Γέλτσιν εμφάνισε στον Πολωνό ομόλογό του επίσημα αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της Ρωσίας ως προς τη σφαγή του Κατίν.

Τα έγγραφα ήταν:

Ένα κείμενο του Μπέρια στο οποίο πρότεινε την εκτέλεση 25.700 Πολωνών και φέρει υπογραφή και του Ιωσήφ Στάλιν, ένα απόσπασμα από τη διαταγή του Πολιτικού Γραφείου για την εκτέλεση και ένα σημείωμα του επικεφαλής της Κα Γκε Μπε, Σελέπιν, προς τον Νικίτα Χρουστσόφ, σχετικά με την εκτέλεση 21.857 Πολωνών και την ανάγκη καταστροφής των σχετικών εγγράφων.

Παρά την αποδοχή των κατηγοριών από πλευράς Ρωσίας και παρά τα περισσότερα από 20.000 θύματα, η σφαγή του Κατίν δε συγκαταλέγεται στα εγκλήματα πολέμου και τις γενοκτονίες....

Η έκθεση Μπουρντένκο...

http://katyn.codis.ru/cccp054.htm

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η έκθεση της επιτροπής υπό τον ακαδημαϊκό Μπουρντένκο (σσ: η Έκθεση Burdenko στο:) δείχνει και την άλλη πλευρά της ιστορίας, αυτή που αποδίδει την «πατρότητα» της μαζικής σφαγής όχι στους Σοβιετικούς αλλά σε προβοκάτσια του Γκαίμπελς.

1) Οι Σοβιετικοί βρίσκονταν στο Κατίν μέχρι τον Ιούνη του 1941 οπότε και άρχισε η επίθεση του Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ. Άρα, κατά τους ναζί, η δολοφονία των Πολωνών διαπράχτηκε πριν από τον Ιούνη του 1941. Κι όμως τα στοιχεία από την εκταφή αποδεικνύουν ότι πάνω σε πτώματα του Κατίν βρέθηκαν έγγραφα με ημερομηνία «20 Οκτωβρίου 1941».

Όμως εκείνη την περίοδο, τον Οκτώβρη του ’41, στο Κατίν δεν υπήρχαν Σοβιετικοί. Την περιοχή είχαν καταλάβει οι Γερμανοί, μήνες πριν...

2) Μέλη της «διεθνούς» επιτροπής που συνέστησε ο ίδιος ο Γκαίμπελς για να «στοιχειοθετηθεί το έγκλημα από τους Σοβιετικούς», αποκάλυψαν ότι τα πτώματα ήταν ιατροδικαστικώς αδύνατο να είχαν θανατωθεί το διάστημα που κατείχαν την περιοχή οι Σοβιετικοί και προσδιόριζαν ως χρόνο ταφής τους τα τέλη του ’41, αρχές του ’42. Ενόσω, δηλαδή, η περιοχή βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή…

3) Στους τάφους υπήρχαν κάλυκες από σφαίρες των 7,65mm και αρκετές των 9mm. Επίσης, σε αυτές των 7,65mm υπήρχε ο κωδικός «Geko». Παράλληλα, σημαντικός αριθμός θυμάτων βρέθηκε με τα χέρια δεμένα με ειδικό είδος σπάγκου.

Σημείο πρώτο: Όπλα και σφαίρες των 7,65mm και των 9mm εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν στην ΕΣΣΔ. Υπήρχαν στη Γερμανία…

Σημείο δεύτερο: Η συντομογραφία «Geko» ανήκε στο εργοστάσιο παραγωγής σφαιρών «Genshovik». Το εργοστάσιο ήταν γερμανικό…

Σημείο τρίτο: Το είδος σπάγκου με το οποίο ήταν δεμένα τα θύματα δεν παραγόταν στην ΕΣΣΔ. Παραγόταν στη Γερμανία…

4) Ακόμα και ο Τσόρτσιλ, όταν ο Γκαίμπελς έστησε την προβοκάτσια του Κατίν, είχε δηλώσει στις 24 Απρίλη 1943: «Είμαστε οπωσδήποτε αντίθετοι σε κάθε υποτιθέμενη «έρευνα» που θα διεξαγόταν από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ή οιονδήποτε άλλο οργανισμό από οιαδήποτε άλλη περιοχή υπό γερμανική κυριαρχία.

Μια τέτοια έρευνα θα ήταν απάτη και τα συμπεράσματά της προϊόν τρομοκρατίας» (Fowler M (1985) «Winston S. Churchill. Philosopher and Statesman» (Lanham, MD: University Press of America).

5) Στο ημερολόγιο του Γκαίμπελς (Goebbels J (1948) «The Goebbels Diaries (1942-1943)», μετάφραση Louis P. Lochner (New York: Doubleday & Company)με εγγραφή στις 14/4/1943 διαβάζουμε για το Κατίν: «Έδωσα οδηγίες να γίνει η ευρύτερη δυνατή εκμετάλλευση αυτού του προπαγανδιστικού υλικού. Θα μπορέσουμε να επιζήσουμε με αυτό για μια-δυο βδομάδες».

Σε επόμενη εγγραφή, στις 8/5/1943, αναφέρονται τα εξής: «…δυστυχώς στους τάφους του Κατίν βρέθηκαν γερμανικές σφαίρες… Είναι απαραίτητο αυτή η πληροφορία να παραμείνει άκρως απόρρητη. Αν ποτέ ερχόταν εν γνώσει του εχθρού, η όλη υπόθεση του Κατίν θα κατέρρεε»…...

mixanitouxronou.gr

Πηγή: