Κίεβο: Ο πιο δύσκολος χειμώνας μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο (ΒΙΝΤΕΟ)

 
κιεβο

Ενημερώθηκε: 22/11/22 - 20:58

Ο Δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο  έχει βρεθεί στριμωγμένος στη γωνία ως μποξέρ βαρέων βαρών διεκδικώντας κάποιο μετάλλιο.

Όμως, τώρα, δίνει τον δυσκολότερο αγώνα της ζωής του προετοιμάζοντας την πόλη του για να αντέξει έναν παγωμένο χειμώνα υπό την συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή. Τον χειρότερο χειμώνα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο όπως τον έχει χαρακτηρίσει.

Η Ρωσία «θέλει την Ουκρανία χωρίς Ουκρανούς», είπε στο Politico σε μια αποκλειστική συνέντευξη από το δημαρχείο του Κιέβου, προσθέτοντας ότι οι συμπατριώτες του πρέπει να αντισταθούν. «Θέλουν να μας παγώσουν, να καταστρέψουν το ρεύμα, τη θέρμανση, τις γεννήτριές μας.

«Κάνουν τα πάντα για να απομακρύνουν τους Ουκρανούς, αλλά αυτά [είναι] τα σπίτια μας, οι πόλεις μας,  και δεν θέλουμε να φύγουμε», πρόσθεσε.

Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας ενίσχυσαν τους φόβους για ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την δυτική Ουκρανία και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  αλλά ο Κλίτσκο επιμένει  ότι το ηθικό διατηρείται υψηλό στην πρωτεύουσα. Και με την ευκαιρία, τόνισε ξανά την ανάγκη για την προμήθεια της Ουκρανίας με νέες συστοιχίες αεράμυνας, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το σύστημα Patriot από τις ΗΠΑ

Ο Κλίτσκο θέλησε επίσης να διασαφηνίσει τα σχόλια που έκανε τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι νωρίτερα αυτό το μήνα, τονίζοντας ότι δεν θέλει να δει κανέναν από τους περισσότερους από τρία εκατομμύρια κατοίκους του Κιέβου να φεύγει ή να φεύγουν.

Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ρόμαν Τκάτσουκ, διευθυντή ασφαλείας της δημοτικής διοίκησης του Κιέβου, έθεσαν την προοπτική μαζικής εκκένωσης σε περίπτωση πλήρους μπλακ άουτ. Αργότερα,  ωστόσο, ο Τκάτσουκ  απέσυρε τις δηλώσεις του.

Στη χειρότερη περίπτωση, εάν η πρωτεύουσα της Ουκρανίας μείνει χωρίς θέρμανση λόγω των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών που στοχεύουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και «αν δεν μπορούμε να παραδώσουμε νερό και ηλεκτρισμό», τότε «θα ζητήσω από τους ανθρώπους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν σε σπίτια σε χωριά και συνοικίες γύρω από το Κίεβο όπου μπορούν να έχουν νερό και ζεστασιά», είπε.

Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο του Κλίτσκο και προειδοποιεί τους κατοίκους της πόλης  ότι εάν δεν θέλουν να φύγουν, «πρέπει να είναι προετοιμασμένοι» και πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν αποθηκευμένο αρκετό πόσιμο νερό και μπαταρίες για να φορτίζουν κινητά τηλέφωνα και άλλα ήδη ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Ο Κλίτσκο εξήγησε τα χειμερινά του σχέδια στο γραφείο του, εννέα ορόφους πάνω από την  Khreshchatyk, τον κεντρικό δρόμο του Κιέβου, όπου πριν από οκτώ χρόνια συμμετείχε στις λεγόμενες διαδηλώσεις του Μαϊντάν οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του αδίστακτου αχυράνθρωπου της Μόσχας στην Ουκρανία. «Ήταν ένας διαφορετικός κόσμος», είπε.

Οι προετοιμασίες για τον πιο βαρύ χειμώνα

Ντυμένος με πράσινη στολή παραλλαγής με το αλεξίσφαιρό του ακουμπισμένο σε μια γωνιά σε ένα γραφείο γεμάτο αναμνηστικά πυγμαχίας και μοντέλα για μελλοντικά κτίρια πόλεων, ο Κλίτσκο είπε ότι το Κίεβο έχει προετοιμάσει χίλια κέντρα – κυρίως σχολεία και νηπιαγωγεία – για να προστατεύσει τους κατοίκους για το ενδεχόμενο σφοδρής κακοκαιρίας.

Έχουν αγοραστεί ξυλόσομπες και γεννήτριες για τη θέρμανση των καταφυγίων, αν και τα σχολεία επιλέχθηκαν επειδή ορισμένα έχουν ήδη ανεξάρτητες πηγές θερμότητας.

Επίσης αποθηκεύονται τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες.

Η πόλη έχει ήδη χάσει περίπου το ήμισυ της ενεργειακής της ικανότητας από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και οι περιοχές της υφίστανται προγραμματισμένες διακοπές.

Οι περισσότερες περιοχές δεν έχουν οδικό φωτισμό — μέρος μιας προσπάθειας μείωσης των ενεργειακών αναγκών.

Ο Κλίτσκο βγάζει μια λίστα με αντικείμενα που χρειάζεται το Κίεβο από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας για να βγει ο χειμώνας: γεννήτριες, υπνόσακοι, ζεστά ρούχα, στρώματα.

Αλλά, πάνω απ’ όλα, τονίζει ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να εμποδίσουν πλήρως τους ουρανούς της και να αποτρέψουν τη διέλευση πυραύλων ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Πρέπει να προστατεύσουμε τον ουρανό πάνω από τα κεφάλια μας», είπε.

Χαρακτηρίζει την επιχείρηση ισοπέδωσης του ηλεκτρικού δικτύου από την Ρωσία ως τρομοκρατική ενέργεια. Στο Κίεβο, τα ρωσικά πλήγμα  έγιναν και στο ιστορικό κέντρο «κοντά στο κεντρικό μας πανεπιστήμιο και σε παιδικές χαρές», λέει εξοργισμένος.

«Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή να προστατεύσουμε [τον] ουρανό πάνω από το κεφάλι των πολιτών μας και γι’ αυτό χρειαζόμαστε [περισσότερα] συστήματα αεράμυνας αμέσως», είπε. Ερωτηθείς εάν αυτό θα περιελάμβανε το σύστημα Patriot των ΗΠΑ, είπε, «Ναι, φυσικά. θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι».

Και ο Κλίτσκο, κλείνοντας την συνέντευξή του, επαναλαμβάνει για τις προθέσεις των Ρώσων εισβολέων:

«Θέλουν οι άνθρωποι να είναι σε κατάθλιψη και να φύγουν. Και ξέρετε τι είναι ενδιαφέρον; Κανείς δεν φεύγει. Δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους. Μετά τις επιθέσεις με πυραύλους, οι άνθρωποι δεν έχουν κατάθλιψη, είναι θυμωμένοι και έτοιμοι να πολεμήσουν».

Πηγη: Politico 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ