Κλιμάκωση προκλήσεων: Η Αγκυρα στέλνει το Ορούτς Ρέις βόρεια της Κύπρου

 
Κλιμάκωση προκλήσεων: Η Αγκυρα στέλνει το Ορούτς Ρέις βόρεια της Κύπρου

Ενημερώθηκε: 09/10/21 - 09:19

Καθώς η Τουρκία από τη μια έβγαλε απαγορευτικό για τη διεξαγωγή ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ τις οποίες αμφισβητεί η ίδια, από την άλλη, με νέα NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, η Αγκυρα ανακοίνωσε την έξοδο του σεισμογραφικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» σε θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου.

Σύμφωνα με τη Ναυτική Οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία, το «Ορούτς Ρέις», μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, «Αταμάν» και «Τζενγκίζ Χαν», θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες έως και τις 21 Δεκεμβρίου.

Η NAVTEX 

TURNHOS N/W : 0929/21 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 08-10-2021 19:31)TURNHOS N/W : 0929/21
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇREİS, ATAMAN AND CENGİZHAN BETWEEN 08 OCT 21 AND 16 DEC 21 IN AREA BOUNDED BY;
36 03.17 N – 033 05.89 E
35 45.12 N – 033 07.21 E
35 48.48 N – 034 02.12 E
36 05.53 N – 034 00.36 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2.CANCEL THIS MESSAGE 162101Z DEC 21.

Σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX έρχεται μία ημέρα μετά την υπερψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, καθώς και την ολοκλήρωση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης Κύπρου, Ελλάδος, Γαλλίας και Ιταλίας, στην Ανατολική Μεσόγειο με την ονομασία «Eunomia 2/2021».

Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες η Τουρκία ενέτεινε τις προκλήσεις στην περιοχή, παρενοχλώντας κυπριακό ερευνητικό σκάφος που διεξήγε εργασίες μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί στα άκρα. Άλλωστε το στίγμα των προθέσεών της, το έδωσε το ίδιο το υπουργείο Άμυνας και προσωπικά ο Τούρκος υπουργός Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Nautical Geo παραβιάζει την …τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο κ. Ακάρ προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την καταδίωξη του Nautical Geo, προϊδεάζοντας για κλίμα όπου η ένταση θα χτυπήσει κόκκινο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διαμήνυσε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει ποτέ στο πλοίο «Nautical Geo» να προβεί σε έρευνες ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου. Δηλαδή σε μια περιοχή στην οποία η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Κύπρου όσο της Ελλάδας. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας διαμήνυσε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να γίνει οτιδήποτε στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Τουρκίας.

«Υπάρχουν σχέδια για την πραγματοποίηση έρευνας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου παραβιάζοντας τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας. Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Το κάναμε και δεν αφήσαμε αυτό το πλοίο στην εν λόγω περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματά μας να καταπατηθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ουσιαστικά πρόκειται για κινήσεις που δίνουν σάρκα και οστά στις τουρκικές απειλές για θερμό επεισόδιο στην περιοχή, διευκρινίζουν τι εννοούσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν μιλούσε για «απάντηση επί του πεδίου» και κάνουν σαφές ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αταλάντευτα στην εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κατάσταση στο Αιγαίo.