Την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζητούν από το Ισραήλ οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τουΟΗΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σε κοινή δήλωσή τους.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο ή στρατιωτική τακτική» τονίζουν Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Γαλλία και Σλοβενία στη δήλωση που εξέδωσε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη. Οι πέντε χώρες ζητούν από το Ισραήλ άρση του αποκλεισμού και πλήρη πρόσβαση του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων για να σωθούν ζωές.
Οι ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζήτησαν τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου με θέμα την κατάσταση στη Γάζα, επανέλαβαν το αίτημα για την άμεση απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται βάναυσα από τη Χαμάς. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει υπάρξει συνεπές και σαφές: η Χαμάς δεν μπορεί να έχει κανέναν ρόλο στο μέλλον της Γάζας ούτε να απειλεί ξανά το Ισραήλ», αναφέρουν.
Καταδικάζουν το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες – μέλη του ΣΑ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για πάνω από δύο μήνες, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη ενέργεια.
Παράλληλα, αναφέρουν τη διαφωνία τους με τα σχέδια του Ισραήλ για επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, αλλά και με κάθε προσπάθεια προσάρτησης εδαφών. «Θα ήταν απαράδεκτη και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα παλαιστινιακά εδάφη δεν πρέπει να συρρικνωθούν, ούτε να υποστούν οποιαδήποτε δημογραφική αλλοίωση», τονίζουν.
«Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι αντιμετωπίζουν τον λιμό»
Στην κοινή δήλωση γίνεται αναφορά και στην ανθρωπιστική κρίση. «Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) μας ενημέρωσε ότι δεν έχει πια καθόλου αποθέματα τροφίμων. Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, αντιμετωπίζουν πλέον τον λιμό», σημειώνουν, προειδοποιώντας ότι πλέον, χωρίς να υπάρξει άμεση άρση του αποκλεισμού της βοήθειας, Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν με θάνατο.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο ή στρατιωτική τακτική», τονίζουν και καλούν το Ισραήλ να διευκολύνει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Δύο μηνύματα προς το Ισραήλ
Οι πέντε χώρες στέλνουν δύο σαφή μηνύματα προς την ισραηλινή κυβέρνηση: «Άρση του αποκλεισμού τώρα και πλήρης πρόσβαση του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων ώστε να σωθούν ζωές».
Παράλληλα, εκφράζουν την οργή τους για τη «δολοφονία εργαζομένων της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης και το πλήγμα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στις 19 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ πρέπει να προστατεύονται.
Καλούμε το Ισραήλ να ολοκληρώσει και να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της έρευνάς του για το περιστατικό στο κτιριακό συγκρότημα του ΟΗΕ και να λάβει απτά μέτρα ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά».
Άμεση κατάπαυση πυρός
«Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί το δράμα τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών είναι η άμεση επιστροφή σε κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση όλων των ομήρων, και η επανεκκίνηση των προσπαθειών για λύση δύο κρατών.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας να συγκαλέσουν διεθνή διάσκεψη για τη λύση δύο κρατών τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη», καταλήγουν.
Αναλυτικά η δήλωση:
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Σλοβενία ζήτησαν τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα.
Καταρχάς, χαιρετίζουμε την απελευθέρωση του Εντάν Αλεξάντερ χθες και επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για την άμεση απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων που κρατούνται βάναυσα από τη Χαμάς για περισσότερους από 18 μήνες. Το μαρτύριό τους πρέπει να τελειώσει. Από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει υπάρξει συνεπές και σαφές: η Χαμάς δεν μπορεί να έχει κανέναν ρόλο στο μέλλον της Γάζας ούτε να απειλεί ξανά το Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει πλέον αποκλείσει πλήρως την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για περισσότερο από δύο μήνες. Η χρήση του αποκλεισμού ως «μέσου πίεσης» είναι απαράδεκτη.
Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε σχέδια για επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Αντιτιθέμεθα σθεναρά και στα δύο αυτά μέτρα, τα οποία μόνο θα εντείνουν τα δεινά του παλαιστινιακού πληθυσμού, χωρίς να υπηρετούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή ούτε την ασφαλή επιστροφή των ομήρων.
Οποιαδήποτε προσπάθεια προσάρτησης εδαφών της Γάζας από το Ισραήλ θα ήταν απαράδεκτη και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα παλαιστινιακά εδάφη δεν πρέπει να συρρικνωθούν, ούτε να υποστούν οποιαδήποτε δημογραφική αλλοίωση.
Στο ανθρωπιστικό σκέλος, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) μας ενημέρωσε ότι δεν έχει πια καθόλου αποθέματα τροφίμων. Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, αντιμετωπίζουν πλέον τον λιμό.
Μόλις χθες, η ανάλυση του IPC (Integrated Food Security Phase Classification) κατέληξε ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται σε κρίσιμη φάση επισιτιστικής ανασφάλειας και σε άμεσο κίνδυνο λιμού.
Χωρίς την άμεση άρση του αποκλεισμού της βοήθειας, όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν – θάνατοι που θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν.
Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο ή στρατιωτική τακτική.
Εκφράζουμε επίσης βαθιά ανησυχία για τις προτάσεις δημιουργίας νέου μηχανισμού παράδοσης βοήθειας, τις οποίες ο ΟΗΕ έχει ήδη χαρακτηρίσει ως μη συμβατές με τις ανθρωπιστικές αρχές.
Το διεθνές δίκαιο απαιτεί από το Ισραήλ να επιτρέπει και να διευκολύνει την ασφαλή, ταχεία και απρόσκοπτη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να εξασφαλίζει την παροχή βασικών υπηρεσιών για όλους τους αμάχους της Γάζας.
Αυτές οι υποχρεώσεις ισχύουν για όλες τις ένοπλες συγκρούσεις παγκοσμίως.
Η Γάζα δεν αποτελεί εξαίρεση.
Έχουμε δύο σαφή μηνύματα προς την κυβέρνηση του Ισραήλ:
Άρση του αποκλεισμού τώρα και πλήρης πρόσβαση του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων ώστε να σωθούν ζωές.
Οποιοδήποτε μοντέλο διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι ανεξάρτητο, αμερόληπτο και ουδέτερο, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις σχετικές αρχές.
Δεν μπορούμε να στηρίξουμε κανένα μοντέλο που θέτει πολιτικούς ή στρατιωτικούς στόχους πάνω από τις ανάγκες των αμάχων ή που υπονομεύει τη δυνατότητα του ΟΗΕ και των εταίρων του να επιχειρούν ανεξάρτητα.
Είμαστε επίσης εξοργισμένοι από τη δολοφονία εργαζομένων της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης και το πλήγμα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στις 19 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ πρέπει να προστατεύονται.
Καλούμε το Ισραήλ να ολοκληρώσει και να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της έρευνάς του για το περιστατικό στο κτιριακό συγκρότημα του ΟΗΕ και να λάβει απτά μέτρα ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά.
Τουλάχιστον 418 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές αποστολές έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη της σύγκρουσης.
Αυτό σημαίνει 418 θύματα παραπάνω απ’ όσα μπορεί να αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα.
Καλούμε το Ισραήλ να διερευνήσει όλα τα περιστατικά με διαφάνεια, να ενημερώσει με σαφήνεια για τα μέτρα λογοδοσίας και να επαναφέρει ένα αποτελεσματικό σύστημα αποφυγής πλήγματος σε μη στρατιωτικούς στόχους.
Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί το δράμα τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών είναι η άμεση επιστροφή σε κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση όλων των ομήρων, και η επανεκκίνηση των προσπαθειών για λύση δύο κρατών.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας να συγκαλέσουν διεθνή διάσκεψη για τη λύση δύο κρατών τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη.