Κομισιόν: Δεν θα παραλάβει 100 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca

Κομισιόν: Δεν θα παραλάβει 100 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca
Ενημερώθηκε: 22/04/21 - 16:03

Απόφαση «βόμβα» έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα παραλάβει επιπλέον 100 εκατομμύρια εμβόλια από την AstraZeneca, αφού δεν θα ενεργοποιήσει την ρήτρα με την εταιρεία. 

Η συμφωνία προέβλεπε ότι στα κράτη της ΕΕ θα παραδίδονταν συνολικά 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα παραδίνονταν μόνο εάν η Επιτροπή ενεργοποιούσε τη σχετική ρήτρα, κάτι που τελικά δεν θα το πράξει.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση  δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα κινηθεί νομικά κατά της AstraZeneca, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επιπλέον ο εκπρόσωπος της κομισιόν επεσήμανε  ότι  υπό εξέταση βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από συνεννόηση  των 27 κρατών -μέλών της ΕΕ.

Η Κομισιόν ενεργοποίησε στις 19 Μαρτίου μια διαδικασία διευθέτησης διαφορών με την AstraZeneca, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η φαρμακοβιομηχανία, το πρώτο βήμα πριν τη δικαστική προσφυγή.

Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.