Κορονοϊός: Ποσό ρεκόρ ρίχνουν οι ΗΠΑ στην αγορά - 2,2 τρισ σε επιχειρήσεις και ιδιώτες

Κορονοϊός: Ποσό ρεκόρ ρίχνουν οι ΗΠΑ στην αγορά - 2,2 τρισ σε επιχειρήσεις και ιδιώτες
Ενημερώθηκε: 28/03/20 - 16:31

Κορονοϊός- Οικονομία: Την ώρα που η Ευρώπη δείχνει μια εγκληματική ολιγωρία να αντιμετωπίσει το οικονομικό τσουνάμι που θα ακολουθήσει της φονικής επιδημίας του κορνοϊού, οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να ρίξουν όλες τους τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της επερχόμενης υφεσής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) υπέγραψε το νομοσχέδιο για ένα πακέτο βοήθειας ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -το μεγαλύτερο στην αμερικανική ιστορία- για να βοηθήσει τα άτομα και τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού και να παράσχει στα νοσοκομεία τη δυνατότητα να αποκτήσουν ιατρικά εφόδια που χρειάζονται επειγόντως.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στην ελεγχόμενη από Δημοκρατικούς βουλή ενέκριναν το πακέτο με δια βοής ψηφοφορία, λίγες ώρες νωρίτερα.

Ο Τόμας Μάσι, ένας ανεξάρτητα σκεπτόμενος Ρεπουμπλικανός που έχει αγνοήσει επανειλημμένα ηγέτες του κόμματος, δήλωσε στο Twitter ότι σκέφτηκε πως το νομοσχέδιο περιείχε πάρα πολλές ξένες δαπάνες και έδωσε υπερβολική δύναμη στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά δεν ζήτησε τον λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, που κράτησε τρεις ώρες.

Ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μάσι έναν "τρίτης διαλογής αντάρτη" στο Twitter και είπε ότι πρέπει να πεταχτεί έξω από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. "Θέλει μόνο τη δημοσιότητα. Δεν μπορεί να το σταματήσει, μόνο να το καθυστερήσει ", έγραψε ο Τραμπ.

Το πακέτο διάσωσης -το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο μέτρο δημοσιονομικής αρωγής που πέρασε ποτέ από το Κογκρέσο- θα προκαλέσει άμεσες πληρωμές στους Αμερικανούς εντός τριών εβδομάδων μόλις ο Τραμπ το υπογράψει. Πέρασε από τη Γερουσία ομόφωνα την Τετάρτη το βράδυ.
 
Το μέτρο των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει 500 δισεκατομμύρια δολάρια που θα βοηθήσουν τις βιομηχανίες που πλήττονται σκληρά και 290 δισεκατομμύρια δολάρια για πληρωμές ύψους έως 3,000 δολάρια σε εκατομμύρια οικογένειες.

Θα παράσχει επίσης 350 δισ. δολάρια για δάνεια μικρών επιχειρήσεων, 250 δισ. δολάρια για ενισχυμένη βοήθεια ανεργίας και τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια για νοσοκομεία και συναφή συστήματα υγείας.

Η σπάνια αλλά βαθιά, διμερής υποστήριξη στο Κογκρέσο υπογράμμισε πόσο σοβαρά οι νομοθέτες λαμβάνουν την πανδημία, καθώς οι Αμερικανοί υποφέρουν και το ιατρικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση.

Αυξάνουν τα κρούσματα

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν την Κίνα και την Ιταλία την Πέμπτη ως η χώρα με τις περισσότερες περιπτώσεις κορονοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων των ΗΠΑ πέρασε 85.000 και ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τα 1.200.
 
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 345 ανθρώπους στις ΗΠΑ, τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, ένα ρεκόρ, το οποίο ανεβάζει το σύνολο των θανάτων στη χώρα από τη νόσο Covid-19 σε 1.475.

Οι ΗΠΑ, που είναι πρώτες στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (97.028), κατέγραψαν σε μία ημέρα σχεδόν 18.000 νέα κρούσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι η χώρα (και οι σχεδόν 330 εκατομμύρια κάτοικοί της) θα αποτελέσει το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας.

Οι περισσότεροι νεκροί έχουν καταγραφεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το επίκεντρο της επιδημίας εντός των ΗΠΑ. Ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο προβλέπει τα κρούσματα να κορυφωθούν σε περίπου 21 ημέρες, δηλαδή γύρω στις 17 Απριλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ