Κρίσιμες συνομιλίες στο Βερολίνο: Πιέσεις των ΗΠΑ προς τον Ζελένσκι για παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

 
Κρίσιμες συνομιλίες στο Βερολίνο: Πιέσεις των ΗΠΑ προς τον Ζελένσκι για παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Ενημερώθηκε: 15/12/25 - 14:22

Νέα ένταση προκαλούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο παραχώρησης εδαφών που βρίσκονται σήμερα υπό ουκρανικό έλεγχο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία. Το ζήτημα φέρνει στο προσκήνιο τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κίεβο τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο διπλωματικό πεδίο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αμερικανικές πιέσεις συνδέονται με την ανάγκη εξεύρεσης μιας ρεαλιστικής πολιτικής λύσης, καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, οι απώλειες αυξάνονται και η διεθνής στήριξη προς την Ουκρανία εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Ορισμένοι κύκλοι στην Ουάσιγκτον φέρονται να εκτιμούν ότι ένας συμβιβασμός, ακόμη και με επώδυνους όρους για το Κίεβο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και σε σταθεροποίηση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί απώλεια κυριαρχίας ή εδαφική παραχώρηση, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία που θα νομιμοποιεί τη ρωσική κατοχή θα αποτελούσε επικίνδυνο προηγούμενο. Η ουκρανική ηγεσία επιμένει ότι μόνο η πλήρης αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας μπορεί να αποτελέσει βάση για βιώσιμη ειρήνη.

Οι φερόμενες πιέσεις των ΗΠΑ προκαλούν προβληματισμό και στο εσωτερικό της Ουκρανίας, όπου η κοινή γνώμη εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό αντίθετη σε οποιαδήποτε παραχώρηση εδαφών. Παράλληλα, εντείνουν τις ανησυχίες σε ευρωπαϊκές χώρες που φοβούνται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποδυναμώσει το διεθνές δίκαιο και να ενθαρρύνει αναθεωρητικές πολιτικές.

Το θέμα αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Κιέβου και ορισμένων δυτικών συμμάχων σχετικά με την πορεία του πολέμου και τους όρους μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας. Ενώ η Ουκρανία επιδιώκει τη συνέχιση της στρατιωτικής και πολιτικής στήριξης έως την πλήρη απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες εντείνεται η συζήτηση για το κόστος και τους κινδύνους μιας παρατεταμένης σύγκρουσης.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο, καθώς οι εξελίξεις στο πεδίο των μαχών και οι πολιτικές διεργασίες στο παρασκήνιο ενδέχεται να καθορίσουν αν θα υπάρξει μετατόπιση προς διαπραγματεύσεις ή αν ο πόλεμος θα συνεχιστεί με αβέβαιο ορίζοντα. Σε κάθε περίπτωση, το ουκρανικό ζήτημα παραμένει στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, με συνέπειες που υπερβαίνουν τα σύνορα της περιοχής.

Tο 75% των Ουκρανών αντιτίθενται στο ρωσικό «ειρηνευτικό σχέδιο»

Δεν συμφωνούν με το ρωσικό «ειρηνευτικό σχέδιο» τα τρία τέταρτα των Ουκρανών, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την αποχώρηση στρατευμάτων από το Ντονμπάς, τον περιορισμό του μεγέθους του ουκρανικού στρατού και δεν θα περιέχει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με την Ukrainska Pravda.

«Το ρωσικό σχέδιο παραμένει κατηγορηματικά απαράδεκτο – το 75% των Ουκρανών το θεωρεί εντελώς απαράδεκτο (ο ίδιος αριθμός ήταν τον Σεπτέμβριο του 2025). Μόνο το 17% των Ουκρανών είναι έτοιμοι για τη ρωσική εκδοχή της ειρήνης (ο ίδιος αριθμός ήταν και πριν)», σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS).

Ταυτόχρονα, το 72% των Ουκρανών (οι κοινωνιολόγοι τονίζουν ότι η πλειοψηφία χωρίς ενθουσιασμό) είναι έτοιμοι να εγκρίνουν το σχέδιο Ευρώπης-Ουκρανίας. Μόνο το 14% το απορρίπτει κατηγορηματικά.

Tο KIIS σημειώνει ότι δύο συντομευμένες εκδοχές του «ειρηνευτικού σχεδίου» καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας. Η μία από αυτές ήταν ένα υπό όρους σχέδιο της Ευρώπης και της Ουκρανίας και η άλλη ήταν ένα υπό όρους σχέδιο της Ρωσίας. Ο ερωτηθέντας επιλέχθηκε τυχαία και διάβασε μία από τις δύο επιλογές σχεδίου, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό το σχέδιο ήταν της Ευρώπης με την Ουκρανία ή της Ρωσίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ