Κρίσιμη η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία

Κρίσιμη η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία
Ενημερώθηκε: 18/05/16 - 00:49
Του Γιώργου Βλαβιανού

Κρισιμότατη κρίνεται η εαρινή Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς θα κριθούν πολλά κυρίως ως προς τις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα είναι επιχειρησιακά έτοιμη η βάση αντιπυραυλικής ασπίδας προληπτικής προσταςίας στην κοινότητα Ντεβεσέλου της Ρουμανίας ενώ εγκαινιάσθηκε κι αυτή της Πολωνίας στο Ρετζίκοβο της Πολωνίας που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη το 2018. Οι δύο αυτές βάσεις όπως έχει επανειιλημμένως ανακοινωθεί από τη Συμμαχία προσφέρουν ομπρέλα προστασίας από πυραυλικές επιθέσεις κατά των συμμάχων ττου ΝΑΤΟ από το Ιράν. Η Μόσχα διαμαρτύρεται έντονα για τις βάσεις αυτέες ισχυριζόμενη ότι έχουν ως στόχο την ίδια.

Η σύνοδος στις Βρυξέλλες είναι προπαρασκευαστική της Συνόδου Κορυφής που έχει πρoγραμματισθεί για τις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία. Της συνεδρίασης θα προηγηθεί η τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμμαχία του Μαυροβουνίου, το οποίο πλέον θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Υπουργών ως παρατηρητής. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όταν αυτό είναι επιθυμία των ίδιων των λαών τους και υπό την προϋπόθεση ότι κάθε υποψηφιότητα θα εξετάζεται χωριστά και θα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Συμμαχία.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει κατ' αρχάς την ενίσχυση της προβολής σταθερότητας "projecting stability" πέρα από τα σύνορα της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου του Νότου. Στο πλαίσιο αυτό θα αποτιμηθούν προγράμματα οικοδόμησης αμυντικών δυνατοτήτων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ιράκ και την Ιορδανία, καθώς και η παροχή υποστήριξης στην Τυνησία. Ως προς την συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, θα συζητηθεί το μέλλον της και τρόποι που μπορούν να την καταστήσουν πιο αποτελεσματική, παρά τα προβλήματα που εγείρει η Τουρκία και παρεμποδίζουν την ομαλή υλοποίησή της.

Η σχέση ΝΑΤΟ – Ρωσίας θα συζητηθεί κατά το δείπνο και θα γίνει μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα του τελευταίου Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ρωσία πρέπει να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ότι μέσω του διαλόγου με τη Ρωσία μπορεί να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και διαφάνειας.

Επίσης, θα συζητηθεί η σχέση ΝΑΤΟ – ΕΕ, με συμμετοχή της αρμοδίας Επιτρόπου κας Μογκερίνι καθώς και των υπουργών Εξωτερικών Φινλανδίας και Σουηδίας. Αντικείμενο είναι η Κοινή Δήλωση των δύο οργανισμών, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου αλλά και της Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γεν Στόλτενμπεργκ έχει εκφράσει τη θέλησή του για μια στενή σχέση ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών υπό την προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, ότι θα διατηρηθεί η αυτονομία λήψης αποφάσεων και κυρίως ότι η συνεργασία θα περιλαμβάνει όλα τα κράτη-μέλη, φυσικά και την Κύπρο. Στην ατζέντα των συνομιλιών υπάρχει και το Αφγανιστάν και θα γίνει μία ανασκόπηση της κατάστασης εκεί και του ρόλου της Συμμαχίας στην αποστολή "Resolute Support".

Σχετικά Θέματα:

Αύριο θέτει σε λειτουργία το ΝΑΤΟ την αντιπυραυλική ασπίδα της Ευρώπης παρά τις ρωσικές αντιδράσεις (VIDEOS)