Κυβερνοπόλεμος ΗΠΑ - Ιράν - Το 2018 το Ιραν εξουδετέρωσε 33 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις

 
Κυβερνοπόλεμος ΗΠΑ - Ιράν - Το 2018 το Ιραν εξουδετέρωσε 33 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις

Ενημερώθηκε: 24/06/19 - 10:23

Αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις στα οπλικά συστήματα του Ιράν μπορεί να υπήρξαν άφησε να εννοηθεί εμμέσως η Τεχεράνη σήμερα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν ήταν επιτυχείς. Ιρανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους, υπό την απειλή των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ που εξαπέλυσε το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποιούν ότι η κατάρριψη αμερικανικού drone μπορεί να επαναληφθεί.

Ουδεμία κυβερνοεπίθεση εναντίον του Ιράν «ήταν επιτυχής», τόνισε σήμερα μέσω Twitter ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί.

«Τα μέσα ενημέρωσης διερωτώνται αν οι κυβερνοεπιθέσεις που φέρονται να έγιναν εναντίον του Ιράν έγιναν στ’ αλήθεια», ανέφερε ο υπουργός. «Πέρυσι εξουδετερώσαμε 33 εκατομμύρια επιθέσεις χάρη στο εθνικό τείχος προστασίας. Οι δράστες των κυβερνοεπιθέσεων προσπάθησαν σκληρά, αλλά δεν διεξήγαγαν επιτυχή επίθεση», τόνισε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Πεντάγωνο εξαπέλυσε την Πέμπτη κυβερνοεπίθεση για να θέσει εκτός λειτουργίας τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με φόντο τη συνεχιζόμενη άνοδο της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη. Η «Washington Post» ανέφερε το Σάββατο ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας ιρανικά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων επιφανείας-αέρος.

Η επιχείρηση αυτή είχε σχεδιαστεί πριν από εβδομάδες σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενοπλοίων στον Κόλπο του Ομάν, καθώς και την κατάρριψη αμερικανικού drone, για τα οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Ιράν, ανέφεραν σε δημοσίευμά τους οι «New York Times».

Ο Αζαρί Τζαχρομί χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον συστημάτων πληροφορικής της χώρας «κυβερνοτρομοκρατία» και υπενθύμισε τον ιό Stuxnet, τον πρώτο που αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε για να διαπραχθεί επίθεση εναντίον εξειδικευμένων βιομηχανικών συστημάτων, που εξαπολύθηκε τον Νοέμβριο του 2007 με στόχο υπολογιστές σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο ιός, που γενικά πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανακαλύφθηκε το 2010, όταν χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στην πόλη Νατάνζ.

Αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ από την πλευρά της κατηγορεί το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις.

«Η κατάρριψη drone μπορεί να επαναληφθεί»

Μέσα σε αυτό το κλίμα της κλιμακούμενης έντασης, ο Ιρανός υποναύαρχος Χουσεΐν Χανζαντί τόνισε σήμερα ότι η κατάρριψη τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου την περασμένη εβδομάδα αποτελούσε «σθεναρή αντίδραση» του Ιράν στις αμερικανικές κινήσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να «επαναληφθεί».

«Όλοι είδαν την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους», δήλωσε ο υποναύαρχος Χανζαντί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως αυτή η σθεναρή αντίδραση μπορεί να επαναληφθεί, κι ο εχθρός το γνωρίζει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νέες αμερικανικές κυρώσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του απείλησε με την επιβολή νέων κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.

«Δεν επιδιώκω πόλεμο, ο οποίος αν γίνει θα οδηγήσει σε εξάλειψη που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ. Αλλά δεν θέλω να το κάνω αυτό», είπε συγκεκριμένα ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC News μία ημέρα αφού ανακάλεσε τη διαταγή που είχε δώσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. «Θέτουμε σε εφαρμογή επιπλέον σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν την Δευτέρα», ανακοίνωσε το Σάββατο μέσω Twitter. «Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα!».

Από την Ιερουσαλήμ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι λεπτομέρειες για τις νέες κυρώσεις πιθανόν να ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Κανείς δεν έχει δώσει στο Ιράν «άδεια για κυνήγι στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε με νόημα.