Κυπριακή ΑΟΖ:«Πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση, η πρώτη ενέργεια της Ε.Ε στην Τουρκία

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από την Ευρωπαϊκή Ένωση-Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος
Ενημερώθηκε: 17/06/19 - 20:58

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη-μέλη αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο από πλευράς Τουρκίας και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ανακοινωθέν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα εκδοθεί την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών θα καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους για την Κύπρο.

Οι 28 θα επαναλαμβάνουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή για κλείσιμο, επομένως ουσιαστικά επισημοποιείται το «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αλλά και οι περαιτέρω εργασίες προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, κάτι το οποίο η γειτονική χώρα επιθυμούσε διακαώς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Αναφορά στο προσχέδιο της δήλωσης κάνει και το Bloomberg, που σχολιάζει ότι η ΕΕ θα απειλήσει την Τουρκία με αντίποινα, για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. οι τουρκικές προκλήσεις στην Kυπριακή ΑΟΖ

 

 

Στο Λουξεμβούργο ο Κατρούγκαλος

Την ίδια στιγμή, στο Λουξεμβούργο μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, μετά και την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ. Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες. Επιπλέον, τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας, να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές.