Λαβρόφ: Αμετακίνητη η στρατηγική σχέση Ρωσίας–Ιράν, αιχμές κατά ΗΠΑ για διεθνές δίκαιο και Ουκρανία

 
λαβροφ

Ενημερώθηκε: 14/01/26 - 16:50

Τη βούληση της Μόσχας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη συνεργασία της με την Τεχεράνη και να εφαρμόσει στο ακέραιο τις διμερείς συμφωνίες επανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να επηρεάσει τη φύση των σχέσεων Ρωσίας και Ιράν. Οι δηλώσεις έγιναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωνε στο Reuters ότι η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει γειτονικά κράτη που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις πως θα υπάρξουν αντίποινα κατά αμερικανικών βάσεων, εφόσον η Ουάσινγκτον προχωρήσει σε επέμβαση με αφορμή τις διαδηλώσεις στο Ιράν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξαπέλυσε ευθείες κατηγορίες κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζοντας ότι με τις κινήσεις τους υπονομεύουν το ίδιο το διεθνές σύστημα που οι ίδιες συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του. Ειδική αναφορά έκανε στην υπόθεση της Βενεζουέλας, κάνοντας λόγο για παράνομη επιχείρηση ανατροπής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, καθώς και στις απειλές στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν.

«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Λαβρόφ για την αμερικανική στάση απέναντι στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία παραμένει πιστή στις συμφωνίες της με το Καράκας, το οποίο χαρακτήρισε σύμμαχο της Μόσχας. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, εγκαταλείποντας τις αρχές που διακήρυτταν επί δεκαετίες, πλήττουν τη δική τους αξιοπιστία στη διεθνή σκηνή, χαρακτηρίζοντας τη στάση τους «αναξιόπιστη».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή σε ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως συζητήσεις περί προσωρινής εκεχειρίας, χωρίς συνολική ειρηνευτική συμφωνία, δεν μπορούν να θεωρηθούν σοβαρές.

Σε ερώτηση για πληροφορίες του Bloomberg σχετικά με ενδεχόμενο ταξίδι στη Μόσχα του απεσταλμένου του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ και του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει έτοιμος για ουσιαστικό διάλογο με στόχο την ειρήνη στην Ουκρανία. Πρόσθεσε, τέλος, ότι θα ήταν χρήσιμο η Ουάσινγκτον να ενημερώσει τη Μόσχα για τις τελευταίες προτάσεις που εξετάζονται στο πλαίσιο των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ