Λιβύη: Ο Χαφτάρ απειλεί με σκληρά πλήγματα τους Τούρκους

Λιβύη: Ο Χαφτάρ απειλεί με σκληρά πλήγματα τους Τούρκους
Ενημερώθηκε: 22/05/20 - 18:31

Λιβύη: Με σκληρά αντίποινα απειλεί την Τουρκία ο αρχηγός της αεροπορικής δύναμης του Χαφτάρ, Σακρ Αλ Γιαρουσσί, για την υποστήριξη που δίνει στο καθεστώς Σάρατζ.

Ο Σακρ Αλ Γιαρουσσί δήλωσε ότι θα εξαπολύσει τη «μεγαλύτερη εναέρια εκστρατεία στην ιστορία της Λιβύης» με όλες τις τουρκικές θέσεις να γίνονται «νόμιμοι στόχοι για την αεροπορική μας δύναμη».

Τη δήλωση αυτή επιβεβαίωσε αργότερα το Bloomberg.

Ο Fathi Bashagha, επικεφαλής ασφαλείας του Αλ Σάρατζ στην Τρίπολη, δήλωσε ότι τουλάχιστον έξι MiG 29 και δύο Sukhoi 24 είχαν πετάξει στα ανατολικά από τη ρωσική ελεγχόμενη αεροπορική βάση Hmeimim στη Συρία, συνοδευόμενες από δύο ρωσικά αεροσκάφη SU-35. Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν αυτά ήταν ανακαινισμένα αεροσκάφη που ανήκαν στην αεροπορική δύναμη του Χαφτάρ ή προσθήκες στο στόλο του.

«Οι Ρώσοι θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμοι να εισέλθουν σε άμεση αντιπαράθεση με τους Τούρκους στη Λιβύη», δήλωσε ο Wolfram Lacher, ειδικός της Λιβύης στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο SWP.

Οι ξένοι υποστηρικτές του Χαφτάρ δεν πρόκειται να δεχτούν την ήττα, είπε ένας ανώτερος Άραβας αξιωματούχος με άμεση γνώση της εκστρατείας. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο απεσταλμένος της Λιβύης των Ηνωμένων Εθνών Στεφάνι Ουίλιαμς προειδοποίησε για πιθανή κλιμάκωση στον πόλεμο για τον έλεγχο της χώρας, ο οποίος έχει δει μια σειρά συγκρούσεων από την εξέγερση του 2011, που έριξε τον Καντάφι.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν σημάνει συναγερμό στη Δύση, για το φόβο μιας ολοκληρωτικής στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία στον εμφύλιο της Συρίας.

Η απάντηση των Τούρκων στον Χαφτάρ

Η αντίδραση της Τουρκίας στις προειδοποιήσεις της πλευράς Χαφτάρ ήταν άμεση. Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε επίθεση με τον «ισχυρότερο τρόπο».

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας ήταν καλά προετοιμασμένος να υπερασπιστεί τους τόπους και τις περιοχές υπό την προστασία του χρησιμοποιώντας τουρκικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν κοντά στην Τρίπολη.

Η Τουρκία έστειλε επίσης συστήματα πυραυλικής άμυνας επιφανείας-αέρος στη Λιβύη που της έδωσαν το προβάδισμα έναντι των οπλισμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τα ΗΑΕ, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχους της Λιβύης.

Πονοκέφαλος στην Αθήνα

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στη Λιβύη, έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό Αθήνα.

Δεν είναι μόνο το τουρκολιβυκό Μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που πρέπει να την απασχολεί πλέον. Η Άγκυρα έχει πια τη δυνατότητα να δημιουργήσει σοβαρό προγεφύρωμα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής και παράλληλα να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν έλθει η ώρα να καθίσουν σε αυτό οι δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Στο παρασκήνιο, εξάλλου σημειώνονται σοβαρές κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει προσέγγιση στην υπόθεση της Λιβύης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.