«Μάχη» στην Κομισιόν για το φυσικό αέριο - Υπέρ της ανώτατης τιμής στο ρωσικό αέριο, η επίτροπος Ενέργειας

 
επιτροποσ ενεργεια

Ενημερώθηκε: 29/09/22 - 17:33

Λίγες μόνο ώρες πριν την νέα συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας και με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτοξευθεί Κομισιόν και κράτη- μέλη της ΕΕ φαίνεται να διαφωνούν στο πως θα ανακόψουν την τρελή πορεία των τιμών. Παρά το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχων των 15 κρατών – μελών της Ε.Ε, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν υπογράψει επιστολή με την οποία κάνουν έκκληση προς την Κομισιόν για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, αυτή εμμένει στην άποψή της για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ευρωπαία Επιτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον επιμένει στην επιβολή πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά με την προϋπόθεση πως αυτό θα συνεχίσει να είναι ελκυστικό κατά την εξαγωγή του στην Ευρώπη.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ένα ανώτατο όριο τιμής για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, σε επίπεδο που εξακολουθεί να το καθιστά ελκυστικό για να εξαχθεί στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να εισαγάγει ένα ξεχωριστό πλαφόν ειδικά για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Στόχος είναι να περιοριστεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας» επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό το ανώτατο όριο πρέπει να ρυθμιστεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην αυξάνει τη συνολική κατανάλωση αερίου».

«Για να θωρακίσουμε τους καταναλωτές από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές, προτείναμε ήδη τον Σεπτέμβριο επείγουσα παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα δημιουργήσει έσοδα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος και τη συνεισφορά αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων» κατέληξε η Κάντρι Σίμσον

Το σχέδιο εργασίας της Κομισιόν περιλαμβάνει, επίσης, την ιδέα για ένα νέο ορόσημο που θα έχει ως σημείο αναφοράς το LNG και θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση. Ένα συμπληρωματικό σημείο αναφοράς θα περιόριζε την αστάθεια και την υπερβολική αύξηση των τιμών, που οφείλεται εν μέρει και στη χρήση του TTF ως βασικό δείκτη για την διαμόρφωση τους, εξηγείται στην ανάλυση της Επιτροπής. Η τελική πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό προετοιμασία.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η πρόταση των 15 κρατών μελών για πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου πάσης προελεύσεως, ενέχει ρίσκο για την ασφάλεια του εφοδιασμού, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν διαθέτουν αρκετές προμήθειες. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου, θα απαιτούταν η δημιουργία ενός φορέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διασφάλιση της αποστολής φυσικού αερίου σε μέρη με περιορισμένη προσφορά. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε, το μέτρο δεν ενθαρρύνει την μείωση της ζήτησης της ενέργειας, αφού δεν στέλνει το κατάλληλο μήνυμα στους καταναλωτές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ