Μακρόν: Εξετάζουμε πρωτοβουλίες για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ στο πλαίσιο του ΟΗΕ

 
macron emmanuel

Ενημερώθηκε: 20/03/26 - 17:30

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία εξετάζει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και βασικούς διεθνείς εταίρους.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή (20/3), η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε διερευνητικό στάδιο, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις επιτυχίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόθεση της Γαλλίας να εξετάσει, σε συνεργασία με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλους εταίρους, το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου υπό την αιγίδα του Οργανισμού για τη διαχείριση της κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ.

Ο Μακρόν αποκάλυψε επίσης ότι συζήτησε την πρόταση τόσο με τον Αντόνιο Γκουτέρες όσο και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Ωστόσο, δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο ή τη μορφή της πρωτοβουλίας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διασφαλιστεί η διεθνής νομιμοποίηση και η ευρύτερη αποδοχή.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ένα πιθανό σενάριο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προώθηση σχετικού ψηφίσματος, με τη στήριξη χωρών του Κόλπου και ευρωπαϊκών κρατών, ως βάση για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου διεθνούς σχήματος ασφάλειας για τη συγκεκριμένη θαλάσσια αρτηρία.

Η πρωτοβουλία αυτή εξετάζεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης, καθώς το Ιράν έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, απ’ όπου διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, συμβάλλοντας στην άνοδο των διεθνών τιμών ενέργειας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ